Пчеларите ще получат финансова подкрепа, ако се потвърди намалено производство на мед

Снимка: МЗХГ

Възможно е пчеларите да бъдат подпомогнати по схемата „де минимис”, след като се направи анализ, който да потвърждава твърденията им за  намалено производство на мед, най-вече заради климатичните условия тази година.

Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов.

По думите на Порожанов има разминавания в представените данни за смъртност при пчелите  от Българската агенция по безопасност на храните  и  тези на пчеларите.

“Имаше среща при зам.-министър Янко Иванов и по данни от Агенцията по храните смъртността съвсем не е 30%, както обявяват пчеларите, а тя клони към нулата. Или по някакви причини пчеларите не обявяват всички смъртни случаи”, каза Порожанов.

Той уточни, че е възложил да се направи анализ на  добитото количество мед през 2018 г., тъй като през 2017 г. е отчетен спад в производството му.  „Ако този анализ установи, че по-малкото количество  мед влошава до критично ниво финансовото състояние на пчеларите,  ще им бъде предоставена единствената законово възможна  помощ по схемата „де минимис“, обясни Порожанов. 

Земеделският министър подчерта, че в сектор „Пчеларство“ са предприети редица мерки за стабилизирането му, като една от тях е забраната за използването на неоникотиноиди, които увеличават  смъртността  при пчелите. Той допълни, че е необходим стриктен контрол за спазването на рестрикциите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK