Пчеларите от Гоцеделчевско недоволни от корекциите в картите за пръскане по въздух

Източник: Община Гоце Делчев

Пчеларите от Гоцеделчевско обявиха, че не са доволни от корекциите в картите за пръскане по въздух с препарати против комари и други видове кръвосмучещи насекоми. 

"В картите никъде не е отбелязана границата за забрана за пръскане от 800 метра, като в тях няма нанесен нито един пчелин. Картата за предстоящото на 6 юли пръскане на местности в селата Брезница, Корница и Лъжница не дава гаранции за защита на пчелините с отстоянието за третиране на прословутите 800 метра от населените места, в които пръскането е забранено само по документи. Те ще ни напръскат, но и ние отново ще протестираме", коментира пред ИНФОМРЕЖА общинският съветник Салих Буковян, който е един от членовете на излъчения от протестиращите пчелари Инициативен комитет. 

Както ИНФОМРЕЖА писа, след срещата в община Гоце Делчев с пчеларите от региона, инициирана от кмета Владимир Москов, късно вечерта в сряда в администрацията бе получено официално уведомително писмо от БАБХ, че от 4 юли третирането по въздух се възстановява. 

В писмото в отговор на договорените на срещата условия във връзка с провеждането на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни мероприятия и в изпълнение на Наредба № 15 от 2004 г. за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне се съобщава, че от 4 до 8 юли от 6:00 до 10:00 часа ще се проведе третиране по въздух на биотопи, обитавани от кръвосмучещи насекоми.

От БАБХ уведомиха още, че третирането на терени в общините Сатовча, Хаджидимово, Гоце Делчев и Гърмен ще става съгласно приложените към  уведомителния документ ежедневни карти, както и че препаратът, с който ще се извършва пръскането, е включен в списъка на разрешените за предлагане на пазара продукти за растителна защита.

В писмото се посочва още, че стриктно ще бъде спазена клаузата в наредбата да не се третират пчелините, населените места, пчелините и площите на разстояние 800 метра от тях.

Документът изяснява и фирмата, която е изпълнител на пръскането. Това е столичното дружество ДЗЗД „БИОВЕТА ЕЪР”, което има сключен договор с БАБХ. По този начин се опровергават слуховете, че фирма на политик от Гоце Делчев е получила много пари от ЕС, за да изпълни въпросната поръчка.

 

КОМЕНТАРИ

Въведете име...17:46 - 01.07.2016
ето че ги има на картите обозначени пчелините Салих Буковян или не се е запознал с тях или изпълнява политическа поръчка
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK