Пчелари искат годишна помощ по „де минимис“ и лицензирана лаборатория

Снимка: БГНЕС

Стотина пчелари излязоха на протест пред сградата на Министерството на земеделието с искане за изплащане на 60 евро годишна помощ за кошер по програмата „де минимис“ заради ниските добиви през тази година, както и да се уреди трайно субсидиране на сектора, предаде репортер на БГНЕС. Другите искания на протестиращите са: криминализиране на нерегламентираното третиране на земеделски култури, да се създаде акредитирана лаборатория за изследване смъртността на пчелите и строг контрол на нелегалният внос на забранени препарати, с които пръскат зърнопроизводителите.

Косара Мутафчиева е пчелар от 6 години с 40 кошера. Според нея проблемите с измирането на пчелите са от години. Секторът е непрекъснато пренебрегван от страната на държавата.

“Получава се така, че за едни тя е майка, за други мащеха. Нищо не се прави за опазване на пчелните семейства. Всички знаем, че пръсканията, които се правят за нерегламентирана защита и излизат по-евтино на земеделците, вредят много на стопаните. Имаме нужда и от лицензирана лаборатория, която да казва от какво са загинали пчелите“, поясни още за БГНЕС Мутафчиева.

„Годишно близо половината от кошерите в страната умират заради студ или заради отрови. Искаме да сме равнопоставени на другите земеделци, искаме всеки кошер да си има субсидия, да може пчеларите да имат на разположение средства да възстановяват кошерите“, коментира Атанас Каракашев, председател на Областна пчеларска организация - Варна.

За последните 9 години пчелните семейства в страната са намалели с 43%. Само за последната година загиналите пчели са 66 952. От тях над 21 000 са заради отравяния. Необходимо е създаване на нова схема за подпомагане на пчеларите по Общата селскостопанска политика след 2020 година, отбелязват протестиращите в декларацията.

Сред исканията още е да се създаде нов експертно-консултативен съвет по проблемите в сектора.

Пчеларите събраха подписка с исканията си, която ще бъде внесена до председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK