Няма заразени яйца на българския пазар

Снимка: Тема

По данни на Министерство на земеделието и храните няма наличие на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти на българския пазар.

От ведомството уточняват, че ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото фипронил не са разрешени за употреба при кокошки носачки.

Разпространението на тези яйца започва от Белгия и Холандия, след което са били разпространени и в други европейски страни.

Компетентните органи за безопасност на храните на страните членки обменят постоянно информация по Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи.

При наличие на риск за потребителите Министерството на земеделието, храните и горите, респективно Българската агенция по безопасност на храните своевременно ще предприеме всички необходими действия за неразпространение на опасните храни и ще информира обществото.

Скандалът със заразените яйца избухна в някои европейски страни преди седмица, когато в 15 страни членки на Европейски съюз откриха яйца, заразени с инсектицида фипронил, от птицеферми в Белгия, Нидерландия, Германия и Франция. 

Инсектицидът фипронил е забранен за ползване при животни, предназначени за хранителната верига в ЕС, но редовно се ползва срещу бълхи, въшки и кърлежи у домашните животни.

Здравните служби обявиха, че откритите следи от фипронил не са на вредни за човешкото здраве нива. 


Стана ясно, че яйцата с фипронил са доставени основно в Германия, но са изнесени и за други страни. От заразените яйца са открити в Швеция, Франция, Великобритания, Австрия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Дания. Те са открити още в Швейцария и Хонконг.

От заразените яйца бяха открити и в Румъния.

Румънските власти съобщиха, че 1 тон течен яйчен жълтък, заразен с фипронил, е открит в западния окръг Тимиш.

От началото на август милиони яйца бяха изтеглени от пазара в Белгия, Холандия, Германия, Великобритания, Люксембург, Франция, Швейцария и Швеция.



 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK