Павлова: Проектът за АМ "Струма" през дефилето е огромен компромис, но трябва да строим бързо, иначе губим парите

Снимка: МРРБ

Смятам, че сме на финалната права по отношение на проекта за автомагистрала "Струма“ през Кресненското дефиле, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на участието си в Шестия дискусионен форум на тема „Строителството през 2017 г. – перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014 – 2020“. 

Тя подчерта, че това е пътят с най-много жертви. Павлова отбеляза, че ще бъде направен компромис, като се предвижда трасето да бъде под формата на разделено преминаване през дефилето.

"Очаквам през пролетта на следващата година да има готов идеен проект, според който движението по направлението Благоевград – Кулата да се осъществява през съществуващото трасе, като се вземат най-добрите екологични мерки, а в обратна посока то да бъде през Стара Кресна", каза министърът.

Тя определи това като огромен компромис, но важен, тъй кат строителството трябва да започне максимално бързо, така че да не се загубят предоставените европейски средства. "След 2020 г. възможностите ни да завършим проекта ще намалеят", призна строителният министър. 

Лиляна Павлова обърна внимание, че се работи и в посока повишаване на пътната безопасност, за което се правят промени в нормативната уредба. Това ще промени и подхода при проектиране на пътища. 

"Фокусът ни е по-малко жертви, като се предвиждат и двойни мантинели за пътуващите на мотор по главните пътища", посочи тя.

Пред форума на строителите управителят на АПИ инж. Лазар Лазаров представи и последния вариант на трасето на участъка на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле като подчерта, че забавянето на строителството на този участък е „най-лошият възможен вариант и за хората и за природата“. Лазаров увери, че ще бъдат преприети всички необходими мерки за опазване на природата.

Той е оптимист, че през 2017 г. ще започне изпълнението този проект и че той ще е готов до края на 2020 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK