Състезатели на „Пауталия спорт – 2005“ представиха Кюстендил на турнир по Шоудаун

Снимка: Infomreja.bg, архив

Динко Даскалов и Борислав Лазаров от спортен клуб за хора със зрителни увреждания „Пауталия спорт – 2005“ представиха Кюстендил на Националния турнир по Шоудаун за хора със зрителни увреждания в Благоевград. В рамките на два дни участници от шест спортни клуба от цялата страна се състезаваха спортсменски. Сред тях имаше представители на Варна, Силистра, Благоевград и Кюстендил.

Организатори на събитието са Община Благоевград и Сдружение „Пирин Спорт 2013“ с председател Любомир Траянов. Състезателите на „Пауталия спорт – 2005“ се класираха съответно Борислав Лазаров на 6-то, а Динко Даскалов на 8-мо място. „Играта е интересна. Играхме с желание на турнира, това е само началото, надяваме се да се развием в играта и да покажем по-добри резултати занапред“, каза за ИНФОМРЕЖА Динко Даскалов.

Шоудаунът е един бързо развиващ се спорт, първоначално създаден за хора със зрителни увреждания, но не е задължително условие да бъдеш незрящ, за да го играеш. За спорта се говори като за тенис на маса за незрящи, тъй като това е игра на маса. На масата обаче липсват маркирани кортове, следователно точки се печелят след вкарване на топката в джоба за голове.

Историята на спорта започва от Джо Луис, който е напълно незрящ канадец, изобретил играта през 60-те години на миналия век. Целта му била да открие спорт, който да се играе за удоволствие и/или на състезателни начала без помощта на зрящ асистент. На дебюта по време на олимпиадата за хора с физически увреждания в Арнхем, Холандия, през 1980 г. шоудаунът се радва на невероятен успех като спорт за свободното време. Международният интерес се разпалва и шоудаун се играе за удоволствие на много други престижни световни надпревари.

Трима представители на „Пауталия спорт- 2005“ в лицето на Кънка Витова, Динко Даскалов и Борислав Лазаров се подготвят усилено за участието си на 20 и 21 август на Националния турнир по шахмат за незрящи във Варна. Кюстендилските спортисти ще се представят за 10-ти път в този престижен турнир, който обикновено е посветен на празникна на морската столица 15-ти август – Голяма Богородица. Тази година в него ще участват 8 отбора от страната. „Подготвяме се сериозно с надежда за добро представяне“, каза Динко Даскалов.

 

 

Снимка: Infomreja.bg, архив
Снимка: Infomreja.bg, архив
Снимка: Infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK