И в Кюстендил ще преустановят плановите операции

Снимка: Infomreja.bg

Ръст на заразените с КОВИД се наблюдава

Ситуацията в трите многопрофилни болници в област Кюстендил се следи и при ръст на заетите легла в Ковид отделенията над 80% ще се предприемат стъпки за спиране на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения. Това обсъдиха и взеха като решение по време на онлайн заседание членовете на Областния кризисен щаб в Кюстендил. Заседанието председателства областният управител Виктор Янев.  

Заради усложнената епидемиологична обстановка, членовете на Щаба взеха решение учениците от НУ „Св. св. Кирил и Методий“ - с. Раждавица да премина към обучение от разстояние в електронна среда за периода от 8 март до 21 март. За взетото решение РУО - Кюстендил ще уведоми своевременно Министъра на образованието и ще предприеме необходимите действия за изпълнението му.

След проведена дискусия по отношение на допълнителните противоепидемични мерки, членовете на Областния кризисен щаб взеха също като решение да се изпрати писмо до Националния ваксинационен щаб и Министерство на здравеопазването за приоритетно осигуряване на 1 000 флакона ваксина /10 000 дози/ на област Кюстендил.

Директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Златко Величков представи актуална информация относно епидемиологичната обстановка в областта. Броят на диагностицираните болни с коронавирус в областта от началото на пандемията е 6527 лица, на домашно лечение са 650, карантинираните – 682, излекуваните са 5176, а 286 – починалите. От 28.12.2020 г. до 05.03.2021 г. ваксинирани са 4268 лица, от които на 617 е поставена и втора доза. Относно ангажираните с изборния процес лица: 480 са вече ваксинирани, остават още 108. По подадена информация в област Кюстендил 96% от заболелите са с т.нар. „английски щам“ на болестта, което е и най-висок процент от цялата страна. От подадена информация от общопрактикуващите лекари стана ясно, че близо 5000 човека имат желание да се ваксинират. 

По време на онлайн заседанието данни относно нивото на заболеваемост в образователната система представи Мая Стойчев - началник на РУО - Кюстендил. Тя обясни, че има общо 9 болни ученици и 181 карантинирани контактни; 16 болни от педагогическия персонал и 4 контактни; 4 болни от непедагогическия персонал и 6 контактни. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK