ВМРО няма да подкрепи преговори с Македония за ЕС, ако е застрашен националния интерес

Снимки: ВМРО

На брифинг в НС днес депутатите от ВМРО обявиха позицията си

"ВМРО няма да подкрепи започването на преговори с Македония за ЕС, ако е застрашен националния интерес! Категорично заявяваме, че ВМРО-БНД няма да приеме решение, което се разминава с Рамковата декларация на НС от 2019 г.".

На брифинг в Народното събрание днес депутатите от ВМРО обявиха позицията си относно началото на преговори на Македония за членство в Европейския съюз.

Необходимо е да се подпише анекс към Договора за приятелство между България и Северна Македония. Това стана ясно още от декларацията, която бе представена от заместник-председателя на ВМРО и народен представител доц. Милен Михов. В брифинга участваха и депутатите Юлиан Ангелов, Искрен Веселинов и Красимир Богданов.

Няма да предадем националния български интерес, декларираха Патриотите от ВМРО.

Декларацията напомня за подкрепата, която Македония винаги е получавала от България в годините назад. Но се подчертава, че сега не може да бъде направен компромис с историческата истина. Затова е необходимо тези неуредени въпроси да бъдат изчистени в анекс към Договора за приятелство и добросъседство. Анексът следва да е на основа Декларацията на българския парламент от октомври 2019 г.

Декларация на народните представители от ВМРО – Българско национално движение относно позицията на Република България за официалното започване на преговори с Република Северна Македония за членство в Европейския съюз

Ние, народните представители от ВМРО – Българско национално движение,

• като членове на национална партия - наследник на вековна организация, борела се за освобождението и благоденствието на македонските българи;

• като пазители на историческата традиция, завещана ни от първостроителите и апостолите на революционното движение в Македония и Тракия – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Гоце Делчев, Иван Гарванов, Борис Сарафов, Тодор Александров, Иван Михайлов и на много други синове на Майка България от Мизия, Тракия и Македония;

• като убедени привърженици на идеята за общото бъдеще на гражданите на РБ и РСМ в семейството на европейските държави;

• като полагащи последователни усилия за разрушаване на „Баланската стена“, разделяща един народ в две държави;

• като радетели за изграждане на специални отношения между РБ и РСМ, основани на добросъседство и приятелство, които са в интерес на гражданите на двете държави и важен стълб на сигурността и мира в региона;

• като отчитаме десетилетните усилия и приноса на България в защита и съхраняване на мира и териториалната цялост на РСМ е необходимо да припомним, че

България е първата страна в света, признала независимостта на Република Македония на 15 януари 1992 г. България осигури хуманитарни и транспортни коридори в условията на наложеното от Гърция икономическо ембарго през периода 1994–1995 г., което имаше за цел промяна на знамето, конституцията и името на младата република.

През 1999 г. България подари 94 танка тип Т-55 с пълен боекомплект от по 43 снаряда и друго въоръжение и 108 броя 122 мм гаубици М-30 с по един боекомплект от 40 снаряда и друго въоръжение на Армията на Македония, която по това време разполага с няколко негодни танка Т34 от времето на Втората световна война.

По време на бежанската криза, предизвикана от войната в Косово, българското правителство предложи на управляващите в Скопие да изгради българска военнополева болница, която да лекува болните от бежанските лагери и изгради бежански лагер в Радуша - на 14 км от Скопие, където са бяха настанени над 3000 бежанци, издържани, изхранвани и лекувани от България. Освен това Българският червен кръст изпрати 211 млн. лв. във вид на одеяла, дрехи и други материали.

По време на избухналия военен конфликт в северните части на страната през 2001 г. България защити териториалната цялост на РСМ.

• Като потвърждаваме значението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от 1 август 2017 г.

• Като потвърждаваме Декларацията на Четиридесет и четвъртото Народно събрание от 9 октомври 2019 г.,

ДЕКЛАРИРАМЕ:

1. Своята подкрепа за усилията на българската дипломация за изграждането на здрави и трайни основи на добрите отношения между двете държави въпреки тежката констатация, че двустранният договор за приятелство и добросъседство не се спазва от страна на Скопие. Отказът от строителство на коридор № 8, пречките пред българския бизнес, саботиране работата на двустранната историческа комисия, ограничаване на правата на българите, продължаващата манипулация с историята в учебниците, яростната антибългарска пропаганда в медиите са само част от политиката на управляващите край Вардар, която няма нищо общо с принципите на ЕС.

2. Своята убеденост, че изграждането на доверие между двете правителства отговаря на желанията на огромното мнозинство от гражданите на двете страни и постигането на това е изцяло в ръцете на властите в РСМ. Ние очакваме конкретни действия, а не декларации и изявления в добронамерен тон. Крайно време е да се разбере, че в историята си отиде Титова Югославия, а с нея и Титова Македония. Младите поколения от двете страни на Беласица говорят на един език и мечтаят заедно, и виждат своето общо бъдеще в Европа,

3. Своята волята, че без признаването на историческата реалност за българските корени на официалната книжовна норма и българския характер на историята до 1944 г. от страна на правителството на РСМ не може да се получи подкрепа за започване на преговори за членство с ЕС. За нас е недопустим компромисът с клаузите на Съвместната декларация на двете правителства от 22 февруари 1999 г., която е препотвърдена със съвместен меморандум, подписан от България и Република Македония в София на 22 януари 2008.

4. Категоричната си позиция, че единствената гаранция за изпълнение на Договора за приятелство е поемането на конкретни правно обвързващия ангажименти от страна на Скопие под формата на анекс към договора въз основа на Рамкова позиция българския парламент от октомври 2019 г. В противен случай България не може да се съгласи за започване на преговори за присъединяването на РСМ в общото семейство на ЕС, защото това противоречи на националните ни интереси. Убедени сме, че не съществува външна сила, способна на окаже натиск, който да принуди което и да е българско правителство да жертва вековните ни национални интереси в Македония.

Категорично заявяваме, че ВМРО-БНД няма да приеме решение, което се разминава с Рамковата декларация на НС от 2019 г., защото не може да се търгува с българските национални интереси, а всеки, който направи това, не може да разчита на нашата подкрепа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK