Красимир Каракачанов ще открие паметен знак на Гоце Делчев в Самоков

Красимир Каракачанов, снимка: Infomreja.bg, архив

Военният ритуал ще бъде тази вечер

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще открие днес паметен знак на българския революционер Гоце Делчев в град Самоков. Събитието ще се проведе в кв. „Самоково“ от 17.30 ч. с военен ритуал с участието на представително формирование от Националната гвардейска част.

Инициативата за поставяне на паметния знак на Гоце Делчев (1872 - 1903) се е зародила преди години. Неин съорганизатор е Община Самоков.

Събитието ще уважат още народни представители, заместник-областният управител, кметът на общината и представители на общинската администрация, членове на Сдружението на българските родове от Македония и др.

През 1891 г. Гоце Делчев постъпва като юнкер във Военното училище в София и затова в наши дни неговата памет освен като революционер и културен деец, ще бъде почетена и с военен ритуал.

Град Самоков и регионът имат съществена роля в епохата на Възраждането, в борбите на българите за Освобождение и впоследствие за национално обединение. Будното самоковско население се включва активно в революционните борби и войните, които България води. През 1897 г. в Самоковското железарско училище Гоце Делчев и група ученици създават македонски революционен кръжок, който има за цел да подпомага борбите на българите в Македония за освобождение.

По-късно към кръжока се присъединяват и ученици от Самоковския американски протестантски колеж. Гоце Делчев посещава няколко пъти Самоков, Бели Искър и Говедарци при подготовката на Илинденско-Преображенското въстание заради стратегическото разположение на района (той е бил граничен между свободна България и Османската империя, а от Бели Искър през Демир Капия са преминавали четите в посока Банско и Разлог, които се включват в борбата за освобождение на българските земи).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK