Патриотите от ВМРО внесоха програмата за подпомагане на образованите семейства

Снимка: Infomreja.bg, архив

Общинските съветници от ВМРО внесоха доклад за приемане на програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на Столична община.

Програмата има за цел да стимулира образованата раждаемост, като Общината подпомогне финансово родителите със средно и по-високо образование при раждане на дете.

За първо дете еднократната помощ за семейството да е 200 лв., за второ – 500 лв., за трето – 1 300 лв. Условията, на които трябва да отговарят родителите, за да получат помощ при раждане или осиновяване на дете, е да имат завършено средно образование, както и постоянен  или настоящ адрес на територията на София съответно за последните 2 или 3 години.

За по-висока степен на образование, еднократната помощ е съответно по-голяма по размер, като за трето дете при родители със степен „Магистър“ еднократната помощ достига 1700 лв.

Документът е изготвен от председателя на Национален младежки комитет на ВМРО адвокат Михаил Петров. Предложението за приемане на програмата до Столичния общински съвет е подписано от всички петима общински съветници от политическа група „Патриоти за София в СОС.

Патриотите са категорични, че е необходим подобен инструмент за подпомагане на младите семейства на територията на столицата, за да се насърчи раждаемостта сред образованите родители.

По изчисления на ВМРО за прилагане на програмата ще са необходими 6,5 млн. лв. годишно и предлагат сумата да бъде отпускана ежегодно от бюджета на Столична община.

Тази програма би могла да послужи за пример и да се прилага и в други общини на страната, коментира председателят на „Патриоти за София“ Карлос Контрера. Той е категоричен, че ВМРО отдавна предлага мерки за справяне с демографската криза и тази програма е част от тях.

Затова е необходимо Столична община да застане в защита на отговорното родителство, приемайки програмата, която ще е в подкрепа на образованите семейства. Според Патриотите от ВМРО, феноменът да се раждат деца заради социални помощи, е абсолютно грешен и трябва да бъде преустановен, посочи още Карлос Контрера.

В понеделник програмата беше разгледана на заседанието на Комисията по образование към Столичния общински съвет, а в сряда ще бъде разгледана и от Комисията по здравеопазване. Общински съветници от различни политически групи изразиха принципна подкрепа за мерките. Беше възложено на ресорните заместник-кметове да изготвят становище по програмата.

Председателят на групата „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА” Карлос Контрера заяви пред комисията по образование, че вносителите са готови да приемат предложения за допълнение на програмата. След заседанието той коментира, че очаква широка подкрепа за идеята от всички политически групи, но вероятно ще има и противници.

За пример той даде неадекватните изказвания на Веселин Марешки, който се изказвал преди даже да е чел програмата. За разлика от него и неговата торба с обещания, от което нищо не е внесъл официално в Народното събрание, ние, патриотите, работим и предлагаме конкретни мерки. За съжаление паразитно говорене тип Марешки вероятно ще бъде използвано от някои среди, които всъщност не желаят нищо да се случва, а и нищо не правят, коментира още Контрера. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK