Български марш за 99-годишнината от Ньойския договор

Снимка: ВМРО, архив

Факелно шествие „Български марш - Долу Ньой!“ ще се проведе на 27 ноември (вторник) от 19.00 ч. в София по повод 99-годишнина от подписването на Ньойския договор, който отнема от страната ни изконни български територии. Договорът оставя дълбока рана в историята на България.

Шествието се организира от ВМРО и ще тръгне от градинката пред къщата музей на Иван Вазов на ул. „Г. С. Раковски“ в посока бул. "Дондуков", надясно по ул. „Оборище“ до Паметника на незнайния воин, където ще приключи.

В него участие ще вземат депутати от 44-ото Народно събрание, членове и симпатизанти на ВМРО, българи от Македония и Западните покрайнини.

27. ноември 1919 г. е една от най-черните дати в българската история. На този ден правителството на Александър Стамболийски подписва унизителния Ньойски диктат. Договор, който поставя България на колене и откъсва български земи. Извън България остават Македония, Западните покрайнини, Беломорска Тракия, както и Южна Добруджа.

Датата не е случайно избрана, всъщност това е бил Денят на българските победи. Този ден е избран за „малкия Гергьовден“, защото на 27. ноември 1885 година българската армия удържа решаваща победа в боевете при Сливница по време на Сръбско-българската война.

След подписването на Ньойския диктат българската национална кауза е срината и отчаянието обзема голяма част от българското общество.

Затова днес ние излизаме, за да напомним, че заветите на българските герои не са забравени, че тяхната борба за обединение на Отечеството и днес живее чрез нас, казват организаторите на паметното факелно шествието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK