Социалисти от Кюстендил почетоха 9-и септември, поднесоха цветя в алеята на героите

Снимка: Infomreja.bg

Общинският съвет на БСП в Кюстендил днес поднесе цветя в алеята на героите, в двора на Регионалния исторически музей, в чест на 73-годишнината от победата на Деветосептемврийското въстание.

С пъстри букети цветя членовете и симпатизантите на столетницата преминаха по улиците на града и се отправиха към мемориалния комплекс от няколко паметника, с които са увековечени героите на Кюстендил, загинали за победата на Деветосептемврийското въстание, както и по времето на партизанското движение през 1944 г.

Областният председател на Българския антифашистки съюз в Кюстендил, Севда Демиревска, даде старт на срещата на членовете, деятелите и симпатизантите на БСП по повод празника.

"От освобождението през 1944 г. до 1990 г. имаше подем във всички области на развитие на нашия народ. Ние не предадохме идеята и идеалите на нашите герои, които заплатиха със живота си, а ги съхранихме и ги предаваме на поколенията след нас. Девети септември не може да се омаловажи и отрече, той живее в народната памет", заяви тя.

Възпоменателна реч за изминалия период произнесе и Емилия Васева - общински председател на БАС, която каза:

"Девети септевмри е една светла дата, която ще грее винаги в сърцата ни, и носталгията по нея се оправдава с начина ни на живот през тези 45 г. Безплатното образование, което даваше право за реализация на хиляди млади българи, както и безплатното здравеопазване - право на лечение на всеки - бяха едни от най-ценните привилегии на българския народ. Имаше работа за всеки. Времето след освобождението на България се смята за най-съзидателния, най-спокойния и най-сития период от живота ни.

Длъжни сме да го помним защото пластовете на времето принизяват понесените страдания в антифашистката борба, която изведе България от редиците на Хитлерофашисткия блок. Нашата страна преживя много изпитания и от узорпирана, омърсявана оцеля и доби нов блясък. От изостанала аграрна страна се превърна в просперираща и имаше повишение с  45 процента на раждаемостта. Алчен и ненаситен капитализъм обруга Родината ни, но в народната памет ще остане единството, добрата воля и чувството на справедливост. Реакционни сили замъглиха съзнанието и отрекоха идеалите на героите. И както беше казал Гео Милев: "Ще бъде май! "Честит празник!".

Реч произнесе и председателят на Общинския съвет на БСП-Кюстендил, Росен Димитров, който обърна по-сериозно внимание на съвременното развитие на страната и на проблемите с бежанците, както и на стремежа на "някои елементи безцеремонно да прекъснат историческите ни връзки с Русия", но: "Никой и нищо не е забравено!".

Социалистите обкичиха с цветя паметниците на загиналите Стоян Лудев, Харалампи Аничкин, Зинови Григоров, Иван Лозенски, Никола Въжаров - кмет на Първата кюстендилска комуна, както и на други в алеята на героите.

Приветствие беше изпратено към кюстендилската организация и от народния представител Валери Жаблянов. Реч произнесе и 92-годишният Тодор Гогов - взел активно участие в борбата срущу фашизма. Бяха раздадени грамоти на няколко от членовете на партията, свързани с техни заслуги. 

 

Росен Раденков, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK