Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на Бъдни вечер

Снимка: patriarshia.bg

Нека нищо да не смущава радостта ни днес, защото в тази пресветла нощ изгрява надежда за целия човешки род

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В очакване на Рождество Христово Божият храм и тази година ни призовава към молитва и благодарение за радостната вест, съгряваща вече две хилядолетия човешките сърца: „Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ“ (Лука 2:11). Така е благовестил някога пред витлеемските пастири Ангелът Господен – същото дивно благовестие чуваме и празнуваме и ние днес, в светлата нощ на Рождеството, и в радостта си възкликваме, тържествувайки: „Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието“.

Колко много ни е открито в това кратко славословие от богослужението на нашата света Църква! Колко много спасителни за нас истини са събрани тук! На първо място е уверението, че Иисус Христос е наш Бог – не някой от многобройните духовни учители на човечеството, а Сам Бог, в лицето на Своя Единороден Син, слиза от небесата, за да се роди като Човек и по този начин да положи началото на богочовешкото дело на нашето спасение, на „благоприятната Господня година“ (Лука 4:19).

На второ място, църковното песнопение ни припомня, че слизането на земята на Божия Син е събитие с действително космични измерения. Раждането на Иисус Христос озарява целия свят, защото Бог се въплъщава за всеки и за всички, и това е събитие, което засяга цялото творение. Синът Божий влиза в света на човеците като Спасител, но не за един единствен народ или заради конкретни Свои избраници, а за всички нас, защото всички сме призвани да бъдем „участници в божественото естество“ (2 Петр. 1:4) и съучастници във Възкресението (Рим. 6:5).

Накрая, но не по-малко важно, в този светъл химн на Рождеството ясно чуваме и уверението, че в Христа за нас е открита светлината на познанието, а това означава, че в Него – в богочовешката личност на Спасителя, Бог ни се е открил в онази максимално висока степен, която е достъпна за нас като човеци; че в Христа Иисуса имаме пълнотата на божественото откровение, както свидетелства и апостолът на народите, когато казва, че „в Него телесно обитава всичката пълнота на Божеството“ (Кол. 2:9).

Ето защо, възлюбени, нека в тази толкова светла и радостна нощ на очакването на Божия Син в единомислие да се присъединим към това вселенско тържество и, заедно с ангелското войнство и с цялата Христова Църква, да кажем: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“ (Лука 2:14).

Нека нищо да не смущава радостта ни днес, защото в тази пресветла нощ изгрява надежда за целия човешки род. Нека временните трудности и изпитания не подкопават вярата ни, но да преминаваме през тях с твърдост и с благодарност към Бога за всичко, с кротост и смирение пред Божията воля, защото „… живеем ли, или умираме – Господни сме“ (Рим. 14:8).

Благодатта и мирът на раждащия се днес Богочовек Господ Иисус Христос да бъдат с всички нас!

Благословена да бъде празничната трапеза за Бъдни вечер във всеки дом!

Честито Рождество Христово!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK