Патова ситуация на пътя за „Картала“

снимка: Община Благоевград

На заседание на кризисния щаб, ръководено от кмета на Благоевград Атанас Камбитов, рано тази сутрин се разгледа становището на Планинската спасителна служба относно падналата на 7 февруари лавина върху пътя до курорта „Бодрост“.

От службата констатират „висока лавинна опасност“ и риск от свличане на втора, по-голяма от предишната, лавина, на същото място. В тази ситуация всяка работа на тежки машини, техника и екипи, може да предизвика повторно бедствие и да изложи на опасност живота и здравето и спасителите.

При разгледания вариант за изкуствено предизвикване на втора лавина и с оглед метеорологичните прогнози, експертите предвиждат опасност от запушване със снежна и земна маса на коритото на реката, което допълнително би усложнило ситуацията.

На този етап има план за действие при всяка ситуация, която може да възникне на мястото, уверяват от общинска администрация. Тежките почистващи машини и аварийните екипи се поддържат в пълна готовност за работа и при положително становище на експертите, действията по почистването могат да започнат незабавно.

Проучва се възможността за прокарване на алтернативен маршрут до курорта.

Участие в заседанието на щаба взеха заместник-кметът инж. Стоян Благоев, областният управител Костадин Хаджигаев и заместникът му Бисер Михайлов, представители на Планинската спасителна служба и Басейнова дирекция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK