Двата планински града – Банско и Петрошани, отбелязаха 10 г. от партньорство си

Снимки: Община Банско

Делегация от Община Банско, водена от кмета Георги Икономов, бе на официално посещение в град Петрошани, Румъния, по повод честването на 10-годишния юбилей от побратимяването на двата града.

Заедно с председателя на Общинския съвет, Петър Баряков, секретаря Иван Кадев и проф. д-р Румен Пандев, те се срещнаха с кмета на румънския град Тибериу Якоб – Ридзи.

"Смисълът от сдружаването е оказването на взаимопомощ. Споделяне на отговорности и общи ценности. Днес, заедно с моя румънски колега Тибериу Якоб-Ридзи,  отбелязахме 10-годишния юбилей от побратимяването между Банско и Петрошани. Въпреки разстоянието между нас, ние споделяме сходни характеристики на планински градове от две източно-европейски държави и сходни проблеми. Може би именно затова партньорството ни е успешно.

Само за последните няколко  години бяхме партньори по три европроекта, един от които изпълняваме и към  момента”, заяви Икономов по време на официалната церемония и покани своите румънски приятели на предстоящите кръгове от Световната купа по ски, които ще се домакинстват от Банско през следващите три зимни сезона.

Банско и Петрошани са партньори по проект „Трансфер на иновациите в здравеопазването”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”, като посещението бе също част от заключителните дейности по проекта. Бенефициентът Община Банско проучи и валидира добра практика от румънската система на здравеопазването, която да бъде приложена в българската община.

В тази връзка делегацията от Банско посети болницата и местната пожарна служба, където се запозна със системата за спешна медицинска помощ „СМУРД”. Към всяка пожарна служба в Румъния е зачислен парамедик и оборудван реанимобил, с който се реагира при спешни случаи посредством телефон 112.

Предстои румънската община да върне визитата в края на месеца и да посети най-успешния планинския курорт в България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK