Паскалев откри новоизградения Дом за възрастни хора “Св. Мина” в кв. “Струмско”

снимки: infomreja.bg

Кметът на Община Благоевград Костадин Паскалев откри днес новата сграда на Дома за възрастни хора “Св. Мина” в кв. “Струмско”. На церемонията, която започна с тържествен водосвет, присъстваха обитателите на дома, персонала, изпълнителите, представители на общинска администрация и социалните заведения в Благоевград, граждани.

"За да отговори на нарастващото търсене на услугата “Дом за възрастни хора”, съобразявайки се с желанието на хората, които я ползват, тя да не ги отдалечава от родното им място, да не обърква и променя ненужно живота им, Община Благоевград измисли, написа, спечели и реализира проект „Ремонт, реконструкция и модернизация на съществуващата социална инфраструктура на територията на община Благоевград». Благодарение на усилията на ръководството и служителите на общинска администрация, Благоевград вече има нов, красив и модерен дом за стари хора, отговарящ на всички европейски изисквания", заяви при откриването на дома социалният експерт в Общината Мила Соколова.

Кметът на Благоевград благодари на екипа си за положените огромни усилия, довели до реализацията на този проект. На домуващите пожела да бъдат здрави и да се чувстват обичани от техните близки и от хората, които се грижат за тях, а на персонала на социалното заведение - да бъде все така амбициозен и всеотдаен в грижите си за обитателите.

1 126 432.66 лв. безвъзмездна помощ от ЕС бяха вложени в преобразяването на сградата на бившето Десето училище, която бе изцяло реконструирана със средства от Европейския фонд за регионално развитие по проект по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Капацитетът му е 87 места, като в него вече живеят 20 възрастни хора.Всички 36 стаи а дома са с южно изложение и със самостоятелна баня и санитарен възел. На всеки от етажите на Дома за възрастни хора има кухненски бокс за приготвяне на храна, кът за хранене, дневна и кът за гледане на телевизия. Приемен сектор с фоайе, помещение за терминално болни и амбулатория, център за лечебни процедури с помещения за кинезитерапия и физиотерапия, санитарно – технически устройства и съоръжения, улесняващи движението и приемането на процедури от трудно подвижни обитатели, рампи за достъп на хора с увреждания, паркинг и прекрасен двор, са само част от удобствата в новия Дом.

Община Благоевград осигури както модерна материална база, така и възможността за всеки един от хората, които изберат да живеят в дома да изградят своето лично пространство и да продължат своя нормален ритъм на живот. Домът е и новото работно място на 40-членен екип, който ще оказва своята професионална помощ на хората, които живеят тук без да отнема правото им на личен избор. За обитателите на дома ще се грижат социални работници, психолог, трудотерапевт, кинезитерапевт, медицински сестри, хигиенисти санитари, фризьор.

По същия проект бяха ремонтирани още 4 сгради от социалната инфраструктура на община Благоевград - Дневен център за възрастни с увреждания „Зорница”, Център за настаняване от семеен тип, Дневен център за деца и младежи с увреждания „Зорница” и сградата на Дома за възрастни хора в с. Падеж, в която вече е настанено отделението за дементно болни с капацитет 50 места.

106 543, 46 лв. са вложени в ремонта на сградата в с. Падеж - ремонтирани са покрива, водопроводната и ел. инсталации, сменена е дограмата, направена е изолация, подменени са настилките, боядисани са стените и таваните в помещенията, сменени са фаянс, санитария и арматура, врати, както и част от обзавеждането.

167 606 лв. са вложени в сградата на Дневен център за деца и младежи с увреждания „Зорница. Ремонтирани са част от покрива, ел. и водопроводната инсталация, подменена е дограмата, изолирани са стените. В помещенията бяха подменени настилките, боядисани стените и таваните. Закупено бе ново обзавеждане - легла, мебели, техника.

Центърът за настаняване от семеен тип бе ремонтиран с 57 392 лв. Извършените строително ремонтни дейности включват дренаж на сградата и отстраняване на течове; основен ремонт на покрива; ремонт на двете странични фасади, на ел. и водопроводната инсталации, изграждане на нова мълниезащитна инсталация, подмяна на осветителни тела, на дограма; козметични ремонти на помещенията, подмяна на фаянс, смяна на санитария и арматура, подмяна на врати.

Стойността на извършените СМР в сградата на Дневен център за възрастни с увреждания „Зорница” е 54 466,45 лв., вложени в дренаж на сградата и отстраняване на течове; основен ремонт и хидроизолация на покрива; смяна на дограма, изолация на стени; ремонт на водопроводна инсталация и почистване на хоризонталната канализация; ремонт на ел. инсталация, изграждане на нова мълниезащитна инсталация, подмяна на осветителни тела; ремонти на помещенията - подмяна на настилките, монтиране на гипсокартон, боядисване на стени и тавани, подмяна на фаянс, смяна на санитария и арматура, подмяна на врати. Закупено е ново обзавеждане за центъра - легла, мебели, печка, хладилник, телевизор, гимнастически уреди.

Социалната интеграция на хора в неравностойно положение е основен приоритет за ръководството на община Благоевград. В резултат на извършените ремонтни дейности значително се повиши качеството на предлаганите социални услуги на територията на общината. Променената среда даде самочувствие както на служителите, така и на хората ползващи тези услуги. Чрез модернизация на материалната база община Благоевград подобри възможностите за предоставянето на достъпни и ефективни услуги, съобразени реалните нужди на хората и общността.
 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА ДОМА ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "ФОТО МРЕЖА"

 

КОМЕНТАРИ

Mina Nikolova12:37 - 30.12.2015
Dano polucha otgovor ot G-n KAMBITOV pone na 1 ot vaprosite........vapreki che nashite Upravnizi ne sa sviknali na otgovri.TE si imat kade po- interesni Zanimaniq !!!
Mina Nikolova10:37 - 28.12.2015
ZDRAVEITE,Pozdravqvam VSICHKI s nastapvaneto na NOVATA 2016!!! Az ot mnogo godini rabotq v tozi sector i poznavam dobre i dobrite i loshite neshta v sectora. Capaziteta na doma za stari hora v kv. ,,Strumsko,, Blagoevgrad i Padej e 137 posetiteli. Neka Gospodin KAMBITOV mi otgovori na pone edin vapros. Zashto na capazitet ot 137 posetiteli Toi e naznachil personal nad 130 raboteshti na shtat??? Zashto obshtinski koli se polzvat za lichni nujdi ot slujitelite ???Zachto ne se spazva rabotnoto vreme ot slujitelite ??? E naprimer Gospoja BERBATOVA ami samo tq li e....e....? Zashto ne se remontirat,podarjat i dvata DOMA bazite sa v plachevno sastoqnie i ako se pravi remont toi e neefectiven za istochvane na sredctva ??? Tq EUROPA dava ama v koshara ne nakarva to kosharata e razgradena........ krade se ???!! Az sam zapisana za PRIEM pri VAS ot 2013 godina. I oshte ne mi idva reda za PRIEM............................USPEHI !!!
Надежда Станчева22:16 - 11.06.2014
Здравейте, интересува ме дали имате свободни места за възрасни хора с деменция и каква е цената? Благодаря ви, Надежда Станчева [email protected]
малта15:24 - 03.07.2013
условията и персонала са прекрасни

FACEBOOK