Паскалев оставя на новия кмет 5, 5 млн. лв. в хазната

Костадин Паскалев на последната си пресконференция като кмет на Благоевград, снимки: infomreja.bg

Община Благоевград ще посрещне новия кмет с наличност по банковите си сметки в размер на 5 461 480 лв., без кредити и задължения, обяви на последната си за мандата пресконференция кметът Костадин Паскалев. Сумата е разпределена между училищата, социалните заведения, детските градини и ясли.

497 924 лв. са наличните средства за другите второстепенни разпоредители с бюджетни средства, сред които направление “Култура”, Регионален исторически музей, Обреден дом, Спортни имоти, Куклен театър, Регионална библиотека, Младежки дом, Обединен детски комплекс.

Наличната в банковите сметки сума за дейности на общината, свързани с чистотата, капиталова програма и други е 2 743 000 лв. "В момента финансовият министър Симеон Дянков коментира в колко лошо финансово състояние са българските общини, колко задължения и какви кредити имат. Община Благоевград няма кредити, нито задължения. Държавата обаче ни дължи 2 422 000 лв. по вече изпълнени европейски проекти", заяви Паскалев.

1 710 000 лв. не е изплатила държавата по проект „Здравословна и достъпна градска среда в община Благоевград”. Повече от половин година Общината чака 356 000 лв. по проект “Ремонт и реконструкция на общински Младежки дом”. 228 000 лв. има да получава кметството за завършения проект за ремонт, реконструкция и модернизация на съществуващата социална инфраструктура, включително и Дома за стари хора в кв."Струмско". От октомври 2010 г. не са разплатени 125 000 лв. за приключилия европейски проект “Зелен транспорт – въвеждане на устойчиви форми”. Градоначалникът обяви, че държавата дължи на община Благоевград 1 496 533 лв. авансово по проекта “Прилагане на мерки за енергийна ефективност в образователната структура”, първите обекти, по който вече са напълно готови.

"Положителният баланс, с който оставяме общината е почти 10 000 000 лв., община Благоевград няма нито лев кредити, нито лев неразплатени задължения", подчерта кметът Костадин Паскалев по повод изявленията на финансовия министър от последните дни колко лошо е състоянието на българските общини. Той обяви финансовите резултати на общинските дружества към момента в отговор на нападките от последните дни за лошо управление. Всички общински дружества са с положителен финансов баланс, което е още едно доказателство за добро управление.

"Аз силно се надявам огромните предизборни обещания да бъдат съчетани с доброто финансово състояние на общината и то да не бъде влошено. Общото изпълнение на приходната част на бюджета на общината към днешна дата е 82%. Годишният план за приходи от местни данъци и такси към днешна дата е изпълнен 92 %", подчерта градоначалникът.

По данни на Единната информационна система за управление на средствата от Структурните фондове община Благоевград е на 6-то място по реално изплатени средства. "Ако МРРБ беше разплатило дължимите ни близо 5 млн. лв., щяхме да сме пред отличника Бургас. Информацията, която имам е, че тези пари ще бъдат платени веднага след изборите, няма лошо, важното е община Благоевград да запази стабилността си", каза кметът Костадин Паскалев.
 

КОМЕНТАРИ

благоевградчанин16:10 - 21.10.2011
Голям си!
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK