Паскалев: Борисов няма правомощията да спира строителството на "Златен век"

Снимка: Infomreja.bg

"Тези хора на база на високото си служебно положение очевидно са получили преференции. Тези преференции на български език се наричат корупция." Това заяви пред bTV бившият вицепремиер и министър на регионалното развитие Костадин Паскалев по повод скандала с апартаментите на властта.

По думите му около скандала се наблюдават интереси, които връзват политически субекти, администрация и бизнес. 
"Името за тази връзка е олигархия", отсече Паскалев.

"Имаме представители на законодателната и на изпълнителната власт, които са се облагодетелствали, имаме представители на правоохранителните органи, които са се облагодетелствали. Как ви се струва това днес една община в столицата да проверява изграждането на една сграда, за която през 2012 г. е констатирано, че има незаконно строителство", попита той.

Според бившия регионален министър поведението на Цветан Цветанов е нагло. Не можело един човек, който е на такова високо място в държавата, да реализира материални интересни по такъв "недопустим и безпардонен начин" и след това да представя новите европейски слогани на ГЕРБ.

Паскалев посочи, че премиерът Бойко Борисов няма правомощията да спира строителството на сградата "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". 
"Това е някаква форма на управление с декрети, което е абсурдно. Ние губим демократичния характер на държавата си с това поведение на управляващите", допълни той.

Паскалев е на мнение, че когато има обект като този на "Артекс", това означава, че и главният архитект, и съответната комисия за устройство на територията към Общинския съвет трябва да са запознати добре с историята на обекта. "Строителството е съгласувано с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което означава, че към даден момент очевидно е имало строителни книжа. Кой е бил главен архитект тогава, кои са били членовете на комисията? Кой е бил кмет, не е ли бил сегашният премиер кмет, когато е издадено това строително разрешение", запита още събеседникът. Той е категоричен, че трябва да се направи и обстойна проверка на ДНСК съвместно с МРРБ.

Според Паскалев единственият почтен изход от скандала е оставка на кабинета. Борисов бил поставен в изключително тежка ситуация и трябвало да понесе отговорността за собствените си действия.

Относно назначаването на Данаил Кирилов за министър на правосъдието Паскалев коментира, че той е "задълбочен юрист". Кирилов обаче се поставял в услуга на ГЕРБ в последните години, което от един момент нататък граничило със слугинаж./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK