Шефът на ВиК: Хотели в Банско ползват неправомерни количества вода

Снимка: Infomreja.bg

Росица Димитрова се срещна с кмета Кадев

Кметът на Банско Иван Кадев проведе първата си работна среща с управителя на ВиК ЕООД - Благоевград, инж. Росица Димитрова.

Тя беше по инициатива на общинското ръководство на Банско във връзка с проблемите във ВИК сектора на територията на общината. На нея инж. Димитрова и домакините Иван Кадев, заместникът му Костадин Атанасов и секретарят Иван Докторов дискутираха въпросите, които предстои да се решават до края на годината и в дългосрочен план.

В разгара на туристическия сезон от особена важност е качеството на питейната вода и достатъчния дебит в Банско, затова и този въпрос беше един от поставените от кмета Кадев.

Инж. Димитрова увери, че такива проблеми не съществуват засега.

От ежеседмичните проби, които извършва РЗИ, е видно, че няма отклонения в микробиологичния и физикохимичния състав на водата от чешмите в Банско.

Констатирано е обаче, че някои хотели ползват неправомерни количества вода. За да се предотвратят нови злоупотреби, чрез използвания от ВиК ЕАД софтуер, се прави мониторинг на всеки 15 мин., съобщи инж. Димитрова.

В отговор на многобройните въпроси на гражданите на Банско за цената на водата в подножието на Пирин, тя обясни начина на ценообразуване – единна цена, препоръчана от КЕВР, съставена от седем компонента, най-важните от които са доставка, довеждане и пречистване.

Няма да се допусне концесия на ВиК сектора, каза още инж. Димитрова.

Иван Кадев постави още въпроси за нуждата от допълнителни водохващания и довеждащи водопроводи за Банско, допълнителен резервоар в Кошерината, проектиране на т. н. воден цикъл за югоизточната част на града.

Маркирани бяха като предмет на обсъждане на следващата работна среща и проблеми с ВиК в Добринище и Обидим.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK