Мая Манолова: Искането ни за оставка на енергийния министър е знак към премиера

Снимка: Изправи се.БГ

„Държавата да поеме увеличението на цените на тока, парното и водата за бизнеса и домакинствата“

Искането ни за оставка на енергийния министър е знак към премиера. Кабинетът е толкова ефективен, колкото е ефективно най-слабото му звено. Сега проблемът на хората са цените на тока. На практика за гражданите енергийната борса работи „на тъмно“, защото няма достатъчно публичност и прозрачност на сделките там. Големите играчи на този пазар са дружества, свързани с Христо Ковачки и с политически партии. Ръководствата на енергийните държавни дружества са назначени от Борисов и там са неговите „партийни калинки“. Енергийният министър оставя да гърмят мините, заложени от Борисов.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в сутрешния блок „Здравей България“ по Нова телевизия.

Държавата да поеме увеличението на цените на тока, водата и парното за бизнеса и домакинствата. Нашето предложение е разликата между определената от КЕВР цена на тока за бизнеса - 120 лв. и реалната цена – 240 лв. да бъде компенсирана от 1 октомври 2021 г. до 31 март 2022 г. Направили сме разчети и това струва на бюджета 150-180 млн. лв. на месец, допълни Манолова. Тя посочи, че при 20 % увеличение на цената на тока за домакинствата компенсациите биха стрували 30 млн. лв. месечно, а при 10 % увеличение на цената на парното – 10 млн. лв.

Необходим е енергиен министър, който да освети далаверите в сектора и да предприеме смели действия, включително временно спиране на износа на ток. Начинът, по който се продават квоти парникови емисии, също допуска спекулации. Трябва да има и промени в борсовите правила. Ако сега увеличаването на цената на тока за бизнеса е заради външни фактори, то през август беше заради мръсни сделки. Енергийният министър отдавна трябваше да е сменил ръководството на енергийната борса и на държавните енергийни дружества, допълни тя.

Една от причините за по-високите цени на тока за бизнеса през август е непазарното поведение на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Те не са предлагали достатъчно количество ел.-енергия и по този начин се увеличават цените в полза на частни търговски субекти. Тогава енергийният министър каза, че не може да смени ръководството на БЕХ. От БЕХ пък заявиха, че не могат да влияят върху търговското поведение на държавните дружества, каза тя.

Нашият упрек към енергийния министър е и по отношение на газовата връзка България-Гърция. Интерконекторът има забавяне, а би донесъл два пъти по-евтин газ. Същевременно ръководството на дружеството не е поискало неустойка в размер на 22,5 млн. евро за забавено строителство, припомни Манолова.

Наистина има забавяне на парите от актуализацията на бюджета. Имаме уверение от социалния министър и от икономическия министър, че през следващите дни ще има министерски постановления за компенсации на фирмите, добави тя относно протестите на бизнеса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK