Какви ще са последиците за икономиката от кризата с COVID-19?

Снимка: Нова телевизия

Темата коментира икономистът Красен Станчев

Безработицата у нас вследствие на коронавируса достигна 10%. На този фон държавата твърдо е решила да влизаме в Еврозоната.  В студиото на „Неделята на NOVA” икономистът Красен Станчев прави анализ на ситуацията и показателите.

"Начинът на подкрепа на бизнеса във връзка с кризата от COVID-19 до момента има много слаба ефективност. Покрити са относително малко хора от заетите, около 5% от фирмите, а до момента от обещаните пари са похарчени не повече от 11%”, коментира той.

„В този смисъл нещата идват по-късно, отколкото са обещани”, категоричен е Станчев.

И допълни: „Ако се видят месечните отчети на бюджета, става ясно, че правителството засега по-скоро изсмуква ресурси от икономиката, отколкото да я оставя да работи”.

Според него в подобни ситуации, когато фирмите и гражданите не са виновни за това, което се случва, трябва да се постъпи по друг начин.

„Онова, което те са натрупали като приходи и резерви и т.н., трябва да им се остави. Това всъщност са резервите – те не са на правителството, а са резерви на икономиката. Защото в крайна сметка фирмите и гражданите финансират тези резерви”, смята още Красен Станчев. /nova.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK