България помага на страни от Западните Балкани и Виетнам в борбата с COVID-19

Снимка: МС

66 000 лева са предвидени за центрове за ранна и сензорна терапия в Скопие и Охрид

Правителството ще отпусне финансова помощ на страни-партньори от Западните Балкани и Виетнам в размер на 224 781 лева за справяне с пандемията C0VID-19 и последиците от нея. Със сумата ще бъдат реализирани 6 проекта в изпълнение на общоевропейския подход „Екип Европа”.

Средствата ще бъдат насочени към два приоритетни сектора: здравеопазване и подпомагане на социално-икономическото развитие с акцент върху жени, деца, възрастни и хора с увреждания.

66 000 лева са предвидени за центрове за ранна и сензорна терапия в Скопие и Охрид. Средствата ще се използват за работа с деца с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (АДХД) и синдром на Даун.

68 454 лева се отпускат на Белодробната болница в Брезовик, Черна Гора. Предвидено е закупуване на медицинско оборудване за бронхоскопия, необходимо за белодробни изследвания и лечение на болни с тежки респираторни заболявания.

25 000 лева са предвидени за Здравен дом в град Мостар, Босна и Херцеговина. Предвижда се средствата да бъдат използвани за закупуване на предпазни средства за медицинските работници и пациентите на здравното заведение с цел предотвратяване на разпространението на COVID-19.

25 000 лева са предвидени и за Здравен дом в град Баня Лука, Босна и Херцеговина. Предвижда се средствата да бъдат използвани за закупуване на предпазни средства за медицинските работници и пациентите на здравното заведение с цел предотвратяване на разпространението на C0VTD-19. Както и за предоставяне на храна и лекарства по домовете за пенсионери и други рискови групи от населението.

Сумата от 21 401 лева е предвидена за проект „Адаптиране на детска градина „Полетарац" за град Тузла. Изпълнението на проекта ще утвърди подкрепата на България за образованието дори и в условията на криза.

18 926 лева се отпускат за Виетнам за справяне с разпространението на заразни болести в детска градина „Виетнам-България". В детската градина, построена през 1981 г. с финансови средства от България като един от символите на българо-виетнамското приятелство, се обучават около 550 деца. Средствата са предвидени за закупуване на оборудване за медицински кабинет и апарати за пречистване на въздуха в помещенията.

Оказаната официална помощ за справяне с COVID-19 и последствията от пандемията в страните-партньори от Западните Балкани и Виетнам съответства на българските националните външнополитически приоритети.

Финансирането ще бъде осигурено от одобрените средства от бюджета на МВнР, предназначени за официална помощ за развитие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK