Няма да приемат Истанбулската конвенция. ВМРО-подкрепят, БСП искат референдум!

Снимка: бТВ

Днес премиерът Бойко Борисов внесе в МС предложение за отмяна на решението за одобрение на Истанбулската конвенция и за изтеглянето от Народното събрание на предложението за ратификацията ѝ.

Министерският съвет взе решение за оттегляне на законопроекта за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Мотивите са, че с искане от 8. февруари 2018 г. на седемдесет и пет народни представители от 44-тото Народно събрание, на основание чл.149, ал.1, т.4 от

Конституцията на Република България, е сезиран Конституционният съд за произнасяне за съответствие на сключената от Република България Конвенция с Конституцията, преди ратификацията й. Въз основа на искането е образувано конституционно дело № 3 от 2018 г., по което към настоящия момент Конституционният съд не е постановил решение.

Политическият ход бе приведстван от ВМРО, но не така реагираха опозицията от БСП.

Внесохме предложение за провеждане на референдум за Истанбулската конвенция, след като нейното приемане в МС и внасяне в НС предизвика огромно напрежение в българското общество и сблъсък на позиции. Смятам, че в този случай, най-добре е да се произнесе народът чрез референдум.

Това е официалната позиция на председателя на БСП – Корнелия Никова.

Нинова каза, че ГЕРБ не иска референдум, за да „не се харчат излишни пари“. „Управляващите изхарчиха стотици милиони за какво ли не. Но не искат да се изхарчат тези пари, за да се пита народът“.

Относно втората част на Конвенцията, в която се говори за трети пол, джендър и т.н., БСП обяви: „Ние не сме против тези различни хора. Те имат своите права и тези права са защитени в българската Конституция. Но сме против това да се превръща в задължителна норма на обучение на децата ни. И тук не става въпрос за борба срещу насилието над жени и деца. А става въпрос за национални ценности, семейни ценности, за народопсихология и за спасяване на българските деца.”

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK