Стартираха инициативите за 26-годишнината на НП „Рила“

Снимки: Община Благоевград

Стартира официалната програма по повод 26 годни от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия. Началото бе поставено днес в 10:00 часа в залите на Регионален исторически музей – Благоевград. Специално подготвеното еко-занимание запозна малчуганите от ДГ „Ведрица“ с животни рекордьори, обитаващи териториите на НП „Рила“.

За малките любознайковци бяха подготвени изображения на животни, които те трябваше да оцветят. А за финал получиха подаръци магнитнитчета с различни природни забележителности от Национален парк „Рила“. Екологично-образователната програма продължи пред четвъртокласници от ОУ „Димитър Талев“ с разказ за историята на парка, неговите забележителности, езера, водопади, пътеки.

Децата разгледаха и специално устроения кът за животни в отдел „Природа“ към РИМ-Благоевград. През ученици от 9., 10. и 11. клас от ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ експерти презентираха уникалното биологичното разнообразие в НП „Рила“, природните забележителности и резерватите, както и правилата за поведение в защитената територия.

Инициативите по повод 26-годишнината на НП „Рила“ продължават на 21. и 22. февруари в залите на РИМ-Благоевград. Утре, 21. февруари /сряда/ от 10:30 часа в екологично-образователните програми ще се включат деца от ДГ „Вечерница“. В 11:10 часа ученици от III В клас от СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ ще участват в презентации на тема „Кой расте в Национален парк „Рила“.

След тях участие ще вземат ученици от II класове от ОУ „Димитър Благоев“ и ОУ „Димитър Талев“. На 22. януари /четвъртък/ от 09:45 часа ученици от IV А клас от ОУ „Димитър Талев“ ще научат за природата на парка с презентации за животните, растенията и птиците, а деца от ДГ „Вечерница“ с еко-занимания ще се запознаят с животните рекордьори на териториите на НП „Рила“. От 14:00 ч. презентациите и еко-заниманията продължават с ученици от СУ „Иван Вазов“ Благоевград.

Паралелно със заниманията в РИМ-Благоевград на 22. на февруари от 10:00 до 18:00 часа в Градската художествена галерия ще се проведе еко работилница. В заниманията участие ще вземат деца от детските градини, училища, младежи и девойки от ЦНСТ и Защитено жилище за лица с умствена изостаналост. Те ще изработват еко-хранилки от портокалови кори, картини на животни обитаващи НП „Рила“ от семена и рамки за снимки от бързосъхнеща глина.

Отбелязването на 26-годишнината на НП „Рила“ е съпътствано и с изложба с рисунки от Четвъртия национален ученически конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“. Експозицията е наредена в залите на Градска художествена галерия, Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и РИМ-Благоевград.

На 23 януари от 10:30 часа студенти по режисура от ЮЗУ „Н. Рилски“ с ръководител доц. Камбурова ще проведат мотивационна среща с екипа създал филма „Национален парк „Рила“ и зоната на вечните снегове“. В Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде изнесена постановката „Приключенията на прилепа Дарки“, която ще започне в 15:00 часа. Участие в представлението ще вземат деца от ДЮТ „Щурчо“ към ЦЛТРДБ.

 Дни на отворени врати ще се проведат на 24 и 25 февруари в Посетителски център за Национален парк „Рила“ в Паничище и Посетителски-информационен център – гр. Самоков.

Кулминацията в честванията е програмата на 26 февруари, от 11:30 часа, в зала „22 септември“ - на тържествена церемония ще бъде представен юбилеен филм за „Национален парк „Рила“ и зоната на вечните снегове. Подготвена е музикална програма и ще бъде подредена и юбилейна експозиция под надслов „Национален парк „Рила“ – ретроспекция“.

Мероприятията по повод годишнината от обявяване на НП „Рила“ за защитена територия“ се организират съвместно с Община Благоевград, Регионалния исторически музей-Благоевград, Регионалния телевизионен център - Благоевград, Регионалното управление на образованието - Благоевград, Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK