Литийно шествие, освещаване на знамената и хвърляне на кръста на Богоявление в Сандански

Снимка: Община Сандански, архив

Богоявление е един от най-големите християнски празници. С него отбелязваме кръщаването на Иисус Христос във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител.

Сам Бог се явил в онзи момент за обществено служение – оттук и названието на празника. Празникът Богоявление е свързан с тайнството на водоосвещението, което според Църквата ще очисти човешките грехове.

Ето защо в този ден навсякъде, където има водоем, се освещава водата и се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. Следва тържествена литургия, наречена „Велик водосвет“, при който се обновява светената вода в храмовете. Тя пази от болести и пречиства душата.

Кръщаването на водата и ритуалното хвърляне на кръста в Сандански ще се проведе в събота /06.01.2018 г. / на езерото в градски парк „Свети Врач“.

В 10:30 ч. свещениците от местното църковно настоятелство и кметът на Община Сандански, Кирил Котев, ще поведат литийното шествие от храм „Свети Георги“ до езерото в парка.

Там в 11:00 ч. ще започне церемония по водоосвещение и ще бъде хвърлен символът на християнската вяра. В церемонията ще вземе участие Общински духов оркестър.

За първи път в ритуала ще се включат и военните от Военно формирование 56 040 – Благоевград, за да бъде възстановена стародавна традиция по освещаване на знамената на България и Община Сандански.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK