При нужда превръщат сграда в парк "Македония" в полева болница

Парк "Македония", снимка: Infomreja.bg, архив

Решението бе взето на заседание на Областния оперативен щаб в Благоевград

При необходимост сграда в парк "Македония" може да бъде преустроена в полева болница. Това решение взе на свое заседание днес Областният оперативен щаб в Благоевград. 

Предложението, което бе направено от областния управител Бисер Михайлов, бе обсъдено и прието от членовете на Щаба.

"Предвид предстоящия риск от рязко увеличаване на болните от COVID-19 и това, че се намираме в кривата на повишаване на заболелите от коронавирус, е необходимо да имаме готовност за разкриване на допълнителни места и формиране на полева болница. Една от сградите в парк "Македония" е подходяща за тази цел и може да се снабди с нужните легла, предоставени от резерва на Министерството на отбраната", коментира Бисер Михайлов.

Областният управител подчерта, че това предложение важи само при създала се нужда в кризисна ситуация, като уточни, че предлага въпросната сграда, защото тя е изолирана и лесно охраняема поради това, че теренът е ограден.

Важен акцент, върху който се дискутира, бе и ситуация, при която има бум от болни с COVID-19, пристигащи в МБАЛ-Благоевград, с тежка дихателна недостатъчност с доказан коронавирус, както и при съмнение за COVID-19.

При подобна картина неминуемо ще възникне нуждата от поемане на останалите случаи, които не касаят пациенти с кронавирус, но пък са спешни, като например тези с фрактури, инфаркт и т.н.

Взето бе решение потоците да се разделят и МБАЛ „Пулс“ да поеме останалите случаи, които не представляват потенциални пациенти с кронавирус.

Участие в днешното заседание на Областния оперативен щаб взеха представители на лечебни заведения, директорът на РЗИ-Благоевград, директорът на ОД на МВР-Благоевград, както и кметът на община Благоевград, Румен Томов.

Екипът на Областната администрация в Благоевград призовава гражданите да останат по домовете си и да спазват всички противоепидемични мерки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK