Проф. Чорбанов: През октомври представяме българската COVID ваксина

Снимка: ЕРА

Според него преболедувалите нямат нужда от ваксина, защото имат защита

На 5 октомври представяме българската ваксина срещу COVID-19. Това заяви проф. Андрей Чорбанов - директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН и депутат от ИТН в последните два парламент в ефира на Нова телевизия.

Според него преболедувалите нямат нужда от ваксина, защото имат защита. Той обясни, че всички резултати в световен план показват, че имунитетът на прекаралите COVID-19 е много висок и на практика те няма нужда да бъдат ваксинирани. Той допълни, че антителата не са белег и фактор, който трябва да бъде отбелязван.

Фактор на защита са други имунни компоненти, които гарантират защита на организма през по-дълъг период - за цял живот. Ваксинацията трябва да бъде доброволна и от този аспект всеки един пълнолетен човек трябва да прецени сам за себе си до каква степен е готов да поеме риска от заболяването или не, категоричен бе Чорбанов.

Той коментира и необходимостта от поставяне на бустерна доза от ваксината срещу COIVD-19. Чорбанов поясни, че навсякъде се въвежда такава доза най-вече за възрастните хора. От този аспект третата доза се прави като аналог на другите ваксини, добави той. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK