Парижаните Ан и Боян върнаха визитата на учениците на Росица Газиева в Абланица

снимки: Росица Газиева

Аристократичното френско семейство Ан и Боян Христофорови седмица след като се разделиха в Париж с младите си любимци от училището в с.Абланица, които гостуваха 10 дни в имението им, пристигнаха в Абланица, за да продължат невероятната и вълшебна приятелска приказка, започнала в Париж.

Христофорови прекараха незабравими дни в хаджидимовското село Абланица с родителите на учениците, които им благодариха от сърце за топлотата и грижите, положени за децата им по време на гостуването им в Париж.

Основен домакин на гостуването на аристократичното семейство в Абланица бе учителката по френски език Росица Газиева, която за скъпите си гости отвори сърцето и душата си така, както само тя умее да го прави. Баници, пълнени чушки, клин, специална торна и други местни кулинарни вълшебства от кухнята на абланичанките опитаха Ан и Боян Христофорови, които цялата фамилия на Газиева прие с уважение и възхита.

Френската аристократка дори облече стара и автентична абланишка носия, която й бе подарена от сърце.

Парижаните не скриха, че прекараните дни сред новите им многобройни приятели от хаджидимовското село са били като истинска приказка. Те се влюбиха и в природата, и в хората, и във всичко в Абланица и обещаха да си разменят още визити в бъдеще и да гостуват пак в китното селце, където според тях живеят най-добрите и най-гостоприемните хора.

Децата, които гостуваха на аристократичното семейство преди седмица в Париж, отново преживяха с тях, този път на родна земя, невероятни мигове, които ще пазят за цял живот в сърцата.

Гостуването на Ан и Боян Христофорови в Абланица бе емблематично за цялото село. Хората топло и съвсем непринудено ги поздравяваха и всеки искаше да им даде по нещо за спомен, което да отнесат във Франция.

При визитата в Париж учениците от Абланица изненадаха Христофорови с уникални дарове – ръчно изработени автентични тъкани и бродерии.

Ан дьо Колбер е известна френска живописка. Преди 40 години се омъжва за българина Боян Христофоров, който е авторитетен гастроентеролог. Двамата се срещат в Германия. В момента се радват на щастлив брак, четири деца и пет внучета.

Освен с професионалните си задължения семейството развива и мащабна благотворителна дейност. Три от децата им са с български имена и говорят отличен български език.

Ан дьо Колбер-Христофорова много обича и софийския си дом, в който отсяда предимно през летните месеци. Той е пълен с предмети на изкуството, съчетали цветовете и фолклора на двете най-обичани страни в живота й – Франция и България.

Навсякъде има картини, най-вече на известни български художници. Нейният произход е от семейство с 10 деца, от което тя е седмото. Фамилията на Колбер е позната във Франция. Описана е във всички исторически книги на страната, тъй като прапрадядо й бил изключителна личност. Той управлявал едновременно министерствата на отбраната, на морето, на горите, на пощите и на изкуството. Направил е много за държавата си и затова днес негова статуя стои пред френския парламент.

Благотворителната дейност на проф. Боян Христофоров пък е свързана с медицината. По програмите „Темпус“ и „Еразмус“ са изпратени впечатляващ брой български студенти в Белгия и Франция на медицински специализации.

Със съпругата си Ан, проф. Боян Христофоров преди години основава асоциацията „Хуманитарна помощ за България“ и по време на кризата двамата изпращат много храни и лекарства, които секват заради бюрокрацията.

Двамата издържат в Париж много български студенти, които дори настаняват в собствената си къща. Подпомагат също и ромски момичета да учат за медицински сестри.

Българинът Боян и съпругата му Ан работят и с Малтийския орден, който е специализиран за медицина и хуманитарна помощ за целия свят. Центърът за детска психиатрия в Александровската болница и фондация „Св. Никола“ са изградени с френски пари със съдействието на известното българо-френско семейство.

 

снимки: Росица Газиева
снимки: Росица Газиева
снимки: Росица Газиева
снимки: Росица Газиева

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK