Окончателно: Отнемат регистрацията на неизправни автомобили

Снимка: offnews.bg

Властите ще отнемат регистрацията на автомобилите, които не издържат годишния технически преглед.

Това става възможно след приетите на второ четене промени в Закона за МВР, с които в преходните и заключителни разпоредби беше променен Законът за движение по пътищата.

Новоприетият текст гласи:В случаите, когато при извършване на периодичен технически преглед се установи опасна техническа неизправност, Изпълнителна агенция „Автомобилна информация“ уведомява Министерството на вътрешните работи за временно отнемане регистрацията на неизправното превозно средство.

Изискването ще влезе в сила през пролетта на следващата година.

С новите текстове се регламентира между администрациите на транспортното министерство и МВР да се обменят технически данни за регистрираните превозни средства и за периодичните им технически прегледи. МВР пък ще обменя информация с държавите от ЕС информация за правния статут на превозните средства и за неговата регистрация в съответната държава.
 
Това ще става чрез използването на електронна мрежа, включваща данни от националните електронни бази от данни.
 

С промените от следващата година се регламентира и тестовото внедряване на системата eCall. Това е спешно повикване към тел. 112, направено от превозно средство при катастрофа. Системата подава спешен сигнал при задействане на въздушните възглавници на автомобила и подава автоматичен сигнал за точното време и място на катастрофата. Системата може да бъде задействана и ръчно, като сигналът се пренася чрез мобилните мрежи и може да осъществява звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-близкия център за приемане на спешни повиквания.

Към момента системата ще работи само с новопроизведени автомобили, които вече задължително трябва да имат такава система.

Отново с промени в преходните и заключителни разпоредби се регламентира редът за получаване на т. нар. „синя карта“. Такова разрешение могат да получат чужденци, които са висококвалифицирани работници по смисъла на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Картата ще важи за срок от четири години.

В случай че срокът на трудовия договор е по-малък, разрешението се издава за срока на договора, удължен с три месеца, като може да се подновява при наличие на основания за преиздаването му.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK