17 убити при стрелба в училище в САЩ

Снимка: БГНЕС

Най-малко 17 души загинаха и 14 бяха хоспитализирани в резултат на масова стрелба в гимназия „Марджъри Стоунмън Дъглас“ в Паркленд, щата Флорида. 12 от жертвите дори вече са идентифицирани, като сред тях са треньорът на футболния отбор и синът на зам.-шерифът на окръг Брауърд.

Според наличната информация, се очаква броят на загиналите да продължи да расте, тъй като петима от настанените в болница се намират в критично състояние.

По последни данни към 15.00 местно време извършителят влязъл в учебното учреждение с газова маска и въоръжен с димни гранати и полуавтоматична карабина AR-15 - най-разпространеното оръжие за „цивилна“ употреба в САЩ и най-често използваната пушка за масови убийства в страната.

Целта му е била чрез дима от гранатите да включи противопожарната аларма на учебното заведение, така че да може да изкара учениците от класните стаи и да вземе възможно най-много жертви.

След клането стрелецът се е опитал да избяга, но бе задържан от полицията на километър и половина от местопрестъплението. По-късно шерифът на окръга Скот Израел разкри, че стрелецът всъщност е 19-годишният бивш възпитаник на учебното заведение Николас Круз, който преди време е бил изключен от училището заради "системни проблеми с дисциплината".

В интервю за „Маями Хералд“ учителят на Круз по математика Джим Гард добави, че докато е бил в училището Круз постоянно е заплашвал съучениците си, което е допринесло за отстраняването му. "Започнахме да разглеждаме посещаваните от него уеб сайтове и интересите му в социалните мрежи", заяви на по-късен етап Израел, наричайки някои от постовете на Круз "много, много обезпокоителни".

Към момента обаче властите все още не могат да дадат обяснение какви са били мотивите на 19-годишния младеж да се запаси с толкова много боеприпаси и да открие огън по бившите си съученици. Позовавайки се на свои източници Си Ен Ен съобщи, че Круз се е сдобил с оръжието си още миналата година, след като е преминал благополучно проверките, необходими за издаването на разрешително за притежание на огнестрелно оръжие.

По непотвърдени данни закупуването на пушката му съвпада със смъртта на доведената му майка, която е починала миналата година от пневмония. Бащата на Круз е умрял от тежко заболяване преди 12 години. Това е 18-тата масова стрелба в американско училище само от началото на тази година. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK