И студенти от АУБ се обявиха срещу фалшивите новини

Снимка: Infomreja.bg, архив

Група студенти от Американския университет в България се включи в глобалното състезание Peer to Peer (P2P): Challenging Extremism, организирано с помощта на Facebook. Целта е да се ангажират студенти в борбата срещу екстремистката пропаганда, която се разпространява в глобалната мрежа.

Въпреки че представлява глобален проблем, екстремизмът често се разделя между определени региони, страни и етноси. В сянката на събития като Брекзит и президентските избори в САЩ, вълната от фалшиви съдържания достигна нов връх и все повече теми и сфери на социално-икономическия живот стават обект на радикализиране и фалшификация.

“Създаването на тази кампания ме накара да погледна на нещата по друг начин, да проверявам всичко, което чета, и ме вдъхнови за промяна“, сподели четвъртокурсничката в АУБГ от Украйна Анна Зохородник.

Като част от състезанието P2P, студенти от осем държави (Албания, Беларус, България, Хърватия, Молдова, Украйна, САЩ и Русия) пуснаха в ход кампанията “#CareWhatYouShare” в началото на април. Фокусът на кампанията е обществото да се осведоми за разпространението на фалшиви новини и съдържание, както и да се увеличи медийната грамотност сред тийнейджърите, които са най-важната цел и лесна мишена на екстремистки послания.

Целта на кампанията е превръщането на проверката на факти в тенденция сред тийнейджърите, което не само ще увеличи тяхната грамотност, но ще повиши тяхното самочувствие сред връстниците им, което ще е допълнителен стимул да се присъединят към това движение. Като част от кампанията ще бъдат проведени две състезания в социалната мрежа, които ще са повод за създаване на полезно съдържание, генерирано от потребителите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6