В Гоце Делчев откриха традиционния коледен базар за възстановяване на параклиса „Св. Георги“ в Гайтаниново

Снимка: Infomreja.bg

И тази година в навечерието на Коледа площадчето пред Райфайзенбанк в Гоце Делчев е по-шумно от обикновено. Много хора идват насам, разбрали, че е открит традиционният Гайтаниновски базар.

Те знаят, че тук ще намерят така ценните в днешно време екопродукти и че, купувайки си от тях, ще подпомогнат финансово ремонта на параклиса „Свети Георги“ в селото.

Някои предпочитат тестените изделия, които сръчните жени от селото са приготвили – юфка и трахана, други си купуват боб или мушници, трети избират тикви, четвърти се интересуват от сладкарските изделия, пети от сувенирите и от ръчно изплетените шалове…  

Интерес има и към томболата. Наградите за нея са осигурени с помощта на дарители от местния бизнес. Новост тази година са бурканите с телешко месо. Телето е отгледано в района на Тешово и е пасло на свобода, както информират хората от другата страна на импровизираните щандове.

„За трета година правим този базар. Доволни сме, че гражданите се отзовават“, казва Петър Жостов – член на църковното настоятелство в село Гайтаниново. С увлечение той разказва и за историята на Гайтаниново, селото, което някога е наброявало до 1600 души!

Разказва още, че параклисът „Свети Георги“ е бил построен на мястото на старо оброчище. От деди и прадеди местните хора са знаели, че той е отпреди 1800-а година, но по време на възстановителните дейности са изкопали каменни колони и капители, които го датират много по-рано – между 8-и и 12-и век.

Храмът е бил в окаяно състояние, но след ремонта изглежда чудесно, а материалите, използвани при строителството, са трайни.

Както всички коледни инициативи, така и този базар е в името на една благородна кауза. Той може да бъде посетен до 26-и декември.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK