Параклисът "Св. Богородица" край Гайтаниново събра жителите от три села на Животворящий петък

Снимки: Личен архив

На Животворящий петък, наричан така от жителите на хаджидимовското село Гайтаниново първия петък след Великден, паракликсът край селото "Света Богородица" събра на традиционния празник за поредна година жителите на трите села - Лъки, Тешово и Гайтаниново, както и много гости от целия Гоцеделчевски регион.

Със сготвения и раздаден от домакините в Гайтаниново курбан, който се приговя от много години, бяха нагостени всички празнуващи, които запалиха свещички за здраве и се помолиха за благоденствието на семействата си в параклиса. За празника бе проведен и търг с оставените пред иконите дарове от миряните и бе отслужена празнична литургия.

Прекрасното време и хубавото слънце позволиха на празнуващите да поседнат, да хапнат и да се видят и повеселят на открито под звуците на прекрасните изпълнения на певицата Боряна Карпузова, която пя от сърце за съселяните си от Гайтаниново и всички гости.

Параклисът „Света Богородица“ край хаджидимовското село Гайтаниново е построен на мястото на стари руини и е осветен от митрополит Пимен през 1990 г. Този празник е просъщесвувал и се е почитал и през комунизма, споделиха местни жители.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK