Тръмп сключи договори за повече от 250 милиарда с Китай

Снимка: offnews.bg

Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Китай Си Цзинпин обявиха редица търговски споразумения за общо 253,4 милиарда долара.

Американският държавен глава е в Поднебесната империя в рамките на 10-дневна обиколка в Азия.

Споразуменията в области като енергетиката, автомобилостроенето, аеронавтиката, хранително-вкусовата промишленост и електрониката бяха подписани на среща на двамата лидери в Пекин.

Тръмп увери, че не упреква Китай за огромния му търговски излишък със САЩ, а прехвърли вината върху предишните администрации на САЩ. „Не упреквам Китай за това. В крайна сметка кой може да упреква една страна, че се възползва от друга страна за доброто на гражданите си? Упреквам обаче предишните администрации, които допуснаха този неконтролируем търговски дефицит да се образува и да нарасне“, каза Тръмп.

Тръмп заяви, че са необходими бързи действия по севернокорейския проблем. „Времето не стига, трябва да действаме бързо. Призовавам Китай да се ангажира в пълна степен“, каза той и прикани и Русия да окаже натиск на режима на Ким Чен-ун.

„Вярвам, че има решение на това, както и Вие“, каза Тръмп на Си, имайки предвид КНДР.

САЩ и Китай могат заедно да решат световните проблеми „за много, много години напред“, заяви Тръмп.

Си Цзинпин каза на Доналд Тръмп, че сътрудничеството между двете страни е „единственият правилен избор“ и че отношенията между Китай и САЩ са навлезли в нова историческа начална точка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK