"Панаир на суетата" - новият грандиозен спектакъл на ДТ "Никола Вапцаров" - Благоевград

Снимка: ДТ "Никола Вапцаров"

„Малко театри, поставени в извънредна ситуация, биха могли да си позволят да реализират нови мащабни спектакли“

Вчера в централното фоайе на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, се проведе пресконференция за най-новото грандиозно представление, което зрителите от Благоевград ще могат да гледат за първи път на 29-и и 30-и октомври.

ПАНАИР НА СУЕТАТА по едноименния роман на Уилям Такъри и сценичната адаптация на Кейт Хамил, с режисьор Маргарита Мачева.

„Малко театри, поставени в извънредната ситуация, в която се намираме, биха могли да си позволят да реализират нови мащабни спектакли“ – каза на пресконференцията режисьорът на „Панаир на суетата“ и директор на театъра – Маргарита Мачева – „Това щастие, този „лукс“ да поставим на сцена подобно грандиозно представление, без компромиси и лишения, не би било възможно без подкрепата на Община Благоевград.“ – допълни тя.

„Панаир на суетата“ е един от великите класически романи в английската литература. Написан през 1848 година, той се занимава с проблеми на обществото, които са актуални и до днес – амбицията, суетата, стремежът към върха и цената, която всеки от нас е готов да плати, за да го достигне.

В представлението на благоевградския театър се изгражда този образ на колелото, което се завърта от бедността към богатството и променя съдбата на героите. Резките смени са търсен образ и преобръщат живота на Беки (Ребека) Шарп и Амелия Седли.

„Често са ме питали „Коя е ролята, която искаш да изиграеш?“ и сега, докато репетирам в ролята на Беки Шарп, мисля че всяка актриса би я искала. Тя преминава през много препятствия и се издига от най-нисшата класа до елита на обществото“, сподели актрисата Мариана Бонева, която за първи път се сблъсква с толкова голяма и отговорна роля, изпълнена с актьорски предизвикателства.

Ролята на Амелия Седли е поверена на актрисата Гергана Цакова – „Играя най-добрата приятелка на Беки и нейна пълна противоположност. Амелия следва правилата и се примирява с тях. За разлика от Беки, моята героиня започва с висок статут в обществото, но постепенно нейните наивност и грижовност я отвеждат до по-ниските прослойки.“

Сценичната адаптация на романа е представена като театрална трупа, ръководена от режисьор, които грабват зрителите и ги превеждат през интригуващата история. В ролята на режисьора зрителите ще видят познатия им вече актьор Нено Койнарски, който преди малко повече от месец дебютира на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ с главната роля в представлението „Тартюф“.

„Режисьорът е образът, който създава реалността около двете дами – мост между романа, спектакъла, който актьорите играят и публиката. Променлив и изменчив в поведението си герой, който провежда действието. Интересно е, когато сменяш няколко роли в един спектакъл…“ – каза Нено Койнарски, който, освен режисьор, изпълнява и част от останалите действащи лица в представлението.

Всички персонажи, с които се сблъскват Беки и Амелия по своя път (както мъжки, така и женски роли) са изиграни от актьорите Аладин Алиибрахим, Божидар Йорданов, Иван Николов, Нено Койнарски и Теодор Куков.

„Панаир на суетата“ е първото представление на Иван Николов като щатен актьор в трупата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“: „Много се радвам, че точно това представление, такъв тип спектакъл репетирам сега. Множеството персонажи, през които преминавам, ме провокират като актьор да търся разнообразни средства“ – сподели Иван Николов.

В началото на представлението той е една от съученичките на Беки в лицея, след това се преобразява в борсов посредник, след него е Роудън Кроули, който е наследник на богат род и накрая е Лейди Берейкърс – дама от най-висшия елит.

За да помогне на актьорите в изграждането на маниерите, поведението, стойката и физическата кондиция на всеки един персонаж, към творческия екип на спектакъла „Панаир на суетата“ се е включила и актрисата и хореографна представлението Мариана Йотова.

„Щастлива съм, че съм част от този процес, тази ентусиазирана трупа. Ще се случи един зрелищен спектакъл. Всичко възможно, което бихме могли да проявим като синтетика ще бъде абсолютно впрегнато в една обща идея, едно събитие, което се задава“ – каза Мариана Йотова.

Музиката е дело на композитора Петър Дундаков. Зрителите на благоевградския театър са чували и преди неговите произведения, които изграждат
звуковата атмосфера на спектакъла „Портретът на Дориан Грей“, номиниран в категория „Авторска музика“ за националните театрални награди ИКАР 2020. –

„Музиката е преходът от класическото произведение към съвременния сценичен прочит на представлението. Ще използваме пълния потенциал на благоевградския театър и мисля, че действително тук се създава съвсем нова вълна от хора, които обичат работата си и не се страхуват да експериментират и да търсят голяма аудитория.“

Сценографията е дело на доцент Марина Райчинова – един от най-изявените и отличавани български сценографи. Сред акцентите в сценографията е блестяща завеса, която е съставена от 236 000 ръчно нанизани мъниста. За да успее да бъде направена в срок, благоевградският театър се обърна към жителите на града и, благодарение на включилите се доброволци, завесата е готова.

Зрителите ще имат възможността да я видят, както и да се насладят на блестящата игра на актьорите, на премиерата на спектакъла „Панаир на суетата“, която ще се състои на 29 и 30 октомври от 19:00 ч. на голяма сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Билети на касата на театъра.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK