„Панагия – въздигане на хляба“ събра десетки в центъра на Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Показаха уникални богородични пити и хлябове, замесени с мълчана вода

Празникът „Панагия – въздигане на хляба“ събра десетки кюстендилци и гости на областния град в градинката до Обредния дом.

За 12-та поредна година областния град посреща Успение Богородично с изложение на обредни хлябове и множество красиво аранжирани щандове, кой от кой по-атрактивни.

Още от рано сутринта множество вярващи посетиха храма „Успение Богородично“, където беше извършена света литургия, а десетки жени донесоха да осветят своите погачи, приготвени за днешния празник.

Малки и големи успяха да се докоснат и до чудотворната икона на Св. Богородица Вратарница, която беше донесена преди два дни от Църногорската света обител.  

Официалното откриване на единствения по рода си празник започна с водосвет за здраве и благоденствие.

Целият площад „Велбъжд“ беше осеян от красиво аранжирани маси, занаятчии и всякакъв вид изкушения за малки и големи.

От читалището в село Жиленци за поредна година участват в празника и казват, че той става все по-посещаван.

„Нашите богородични пити са приготвени с мълчана вода, както повелява традицията. Носи я млада девойка от извор и по пътя не обелва и дума. Това е традиция, която се предава от майка на дъщеря и така се е съхранила през годините“, коментираха дейните жени от село Жиленци.

Не по-малко атрактивни бяха и щандовете на бабите от Драговищица и село Катрище. Истинска възхита предизвика и огромната погача на Читалище „Пробуда“, както и зелниците от село Багренци.

Пред всички присъстващи беше направена традиционна демонстрация по приготвянето на богородичен хляб, в която се включиха и част от гостите на празника.

„Панагия – въздигане на хляба“ продължава през целия ден с богата културна програма и много настроение.

А всички участници си пожелаха традицията да продължи и всяка година да се събират по същото време на единствения по рода си празник в цялата страна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK