Ансамбъл „Пирин“ протестира заради смяната на художествения им директор

Снимка: Infomreja.bg

По темата по време на пресконференция кметът коментира

Артисти от емблемата на Пиринския край – Ансамбъл „Пирин“, отново са недоволни от смяната на техния художествен директор.

В анонимна позиция до медиите, артисти от Ансамбъла подчертават, че кметът на Благоевград – Илко Стоянов, е превишил правата си в това да смени настоящия директор – Петьо Кръстев, с Мирослав Димитров.

„Интересното в случая е, че на 2 ноември миналата година излязоха резултатите от конкурса за директорската позиция, а те са: първо място за д-р Петьо Кръстев с 223 точки; второ място за Мирослав Димитров със 124 точки; трето място за Стоимен Добрев със 116 точки. И тук възниква въпросът как кметът решава, че вторият класиран на конкурса, който е с 99 точки по-малко от първия, е по-квалифициран и достоен за поста“, пишат в позицията си артисти.

И допълват:

„Или може би кметът на община Благоевград – Илко Стоянов разбира повече от български фолклор и от сценично изкуство от журито на конкурса?! Самият той заяви на среща с артистите от Ансамбъла, че не разбира от тази материя, и му е необходимо време, за да се потопи в атмосферата и да опознае институцията ансамбъл „Пирин“. След това му отне само четири дни, за да вземе своето решение да отстрани директора д-р Петьо Кръстев и неговия творчески екип. Какво налага спирането на работен процес с работеща концепция и заменянето й с друга, много по-слаба по точки такава –  на Мирослав Димитров, който зад гърба си няма нито един реализиран музикално-танцов спектакъл с негови авторски произведения?“

По темата по време на пресконференция кметът коментира:

Позицията е политическа! Кръстев е талантлив, оценявам приноса му, но съдебното решение възстанови на поста М. Димитров. Аз ще изпълнявам решението на съда.

Стоянов подчерта, че с Кръстев са провери разговори и имат нормални отношения, но това, което е основен мотив за Стоянов да направи промени в ръководството е, че Кръстев има друг основен договор.

„Той се е посветил на нещо друго, а не изцяло на Ансамбъла. Временно изпълняващ длъжността ще бъде Димитров, а след това ще бъде проведен конкурс, в който журито ще бъде с повече представителство от страна на културни дейци, а не на администрацията.“

Стоянов днес има среща с Ансамбъла.

Припомняме, че на 18 август 2020 година пред Общината се проведе така нареченото „протестно хоро“. Тогава призив бе направен в подкрепа на хореографа Мирослав Димитров и диригента Стоимен Добрев, след напускането на художествения ръководител на ансамбъла Данислав Кехайов. А аплодисментите бяха за кмета Румен Томов, „за да чуе“ исканията на артистите.

Танцьорите и певците в Ансамбъла обаче категорично са против подобна рокада и още повече назначаването на Кръстев, който през 2014 г. е освободен от длъжността от тогавашното ръководство на Община Благоевград.

Артистите заявиха, че дори и да има нов екип, те са съгласни да работят с всеки друг, но не и с Кръстев!

„Ние сме Ансамбъл на Благоевград и България и имаме хореография от всички фолклорни области в страната, а не само на една определена тематика, налагана от Кръстев, а именно от помашкия фолклор.“

Публикуваме без редакция и настоящата позиция на артистите от Ансамбъла, разпространена до медиите:

Фолклорен ансамбъл „Пирин“ за пореден път е жертва на управляващите община Благоевград. Д-р Петьо Кръстев е отстранен от директорския пост на Ансамбъла задкулисно, безскрупулно и без каквото и да било основание. Интересното в случая е, че на 2 ноември миналата година излязоха резултатите от конкурса за директорската позиция, а те са: първо място за д-р Петьо Кръстев с 223 точки; второ място за Мирослав Димитров със 124 точки; трето място за Стоимен Добрев със 116 точки. И тук възниква въпросът как кметът решава, че вторият класиран на конкурса, който е с 99 точки по-малко от първия, е по-квалифициран и достоен за поста. Д-р Петьо Кръстев е с почти двойно по-висок резултат от другите двама кандидати. Важно е да се подчертае, че в журито на конкурса участваха авторитетни имена, доказани професионалисти: проф. д-р Елена Кутева – дългогодишен директор на НФА „Филип Кутев“; Христо Димитров – директор на НФА „Българе“; Петър Матев – главен експерт – направление Музика към Министерството на културата. Или може би кметът на община Благоевград – Илко Стоянов разбира повече от български фолклор и от сценично изкуство от журито на конкурса?! Самият той заяви на среща с артистите от Ансамбъла, че не разбира от тази материя, и му е необходимо време, за да се потопи в атмосферата и да опознае институцията ансамбъл „Пирин“. След това му отне само четири дни, за да вземе своето решение да отстрани директора д-р Петьо Кръстев и неговия творчески екип. Какво налага спирането на работен процес с работеща концепция и заменянето й с друга, много по-слаба по точки такава –  на Мирослав Димитров, който зад гърба си няма нито един реализиран музикално-танцов спектакъл с негови авторски произведения? Друг важен момент, на който също трябва да се обърне внимание, е нормално ли е артистите от Ансамбъла да разбират за кадровите промени от медии? 

Надяваме се на национално ниво хора, които ценят институции от такъв ранг, да обърнат внимание на този сериозен казус, защото в момента се решава съдбата на ансамбъл с 65-годишна история, който е и емблемата на Благоевград – „Пирин“.

С уважение, 

Артисти от Ансамбъл „Пирин“-Благоевград

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK