Кметът Илко Стоянов посрещна в кабинета си посланика на Ирландия

Снимки: Община Благоевград

Двамата обсъдиха стратегически въпроси за развитието на Благоевград

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов и посланикът на Ирландия в Р България Н.Пр. Мартина Фийни проведоха официална среща днес в общинска администрация.

Двамата обсъдиха стратегически въпроси за развитието на Благоевград, привличането на нови инвеститори в областния център, както продължение и надграждане на вече започнало сътрудничество между двете страни.

Кметът Илко Стоянов допълни,че общинска администрация работи по стратегия за мащабно сътрудничество между Общината и университетите в града, за стимулирането на ученици, които да продължат образованието си във висши учебни заведения в Благоевград, както и професионалното им развитие в бъдеще.

Повод за срещата бе конкурсът за журналисти „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на убитата от мафията ирландска журналистка Вероника Герин. Инициативата на конкурса е по идея на Общински съвет по наркотични вещества- Благоевград и се провежда ежегодно, съвместно с Община Благоевград и посолството на Ирландия в България.

И тази година в рамките на конкурса бяха наградени десетки журналисти в трите категории „Електронни медии“, „Печатни издания“ и „Документално кино“. Голямата награда- плакет и грамота в първата категория спечели Росен Петров за предаването „Операция история“- историческо предаване за знакови моменти в българската и световна история и значими и противоречиви личности.

В категория „Печатни зидания“, комисията утвърди две големи награди- национална и международна. Голямата национална награда бе присъдена на Петър Бучков – съавтор на книгата "Корупционната България" – том 1, както и като журналист на електронното издание "Новата Реалност", отговорен редактор и журналист на списание "Правен Преглед".

Международната награда бе присъдена на Никола Гратери и Антонио Никасо за книгите „Нелегален кислород“ и „Не ги наричайте герои“. Наградата за документално кино бе присъдена на Милена Милотинова (автор), Росен Елезов (режисьор) и Любомир Станоев (оператор) за филма „Хроники на едно национално предателство“- филм за денационализаторската комунистическа политика и насилствената македонизация в Пиринския край през 1944-1949г.  и изкуственото създаване на македонския език.

Пълният списък на наградените може да се види на посочения линк: https://dox.abv.bg/download?id=dafab3963d

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK