Паметникът пред НДК отива в историята

Снимка: БГНЕС

В момента стартира проектът за демонтажа на останките от паметника „1300 години България” пред НДК. Това заяви Силвия Христова, председател на Комисията по градоустройство в Столична община, цитирана от БГНЕС.

„Много внимателно ще подходим към демонтажа. Това е изключително важно, тъй като скулптурните пластики на проф. Старчев са с голяма художествена стойност. Около две седмици сме отделили време, за да бъдат демонтирани пластиките. Ангажирали сме водещи консерватори от Музея за история на София и от „Зелена система” експерти, които да правят препоръки и да се осъществява контрол така, че да не бъдат по никакъв начин повредени пластиките и да не бъде повредено и пространството около паметника”, увери Христова.

Тя обясни, че решението за премахването на паметника е от 2014 г. на СОС, когато е взето решение за демонтаж на останките. „След демонтажа няма да остане дупка, а пространството ще бъде облагородено, докато се проведат конкурсите за изпълнението на решението на СОС да се възстановят паметниците на 1-ва и 6-а пехота”, обясни Силвия Христова.

Тя посочи, че ще се проведе конкурс за направата на паметника, а средствата ще дойдат от дарения от гражданските организации, които са в подкрепа за изграждането му.

„Историята показва, че войнишките паметници са били точно на това място, как с изглеждали, състоянието, в което са били, когато са били разрушени, за да се изгради този момент”, категорична бе Христова. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK