Читалищни дейци от село Горановци се поклониха пред паметника на Апостола в Босилеград

Снимки: личен архив

 Всяка година в деня на гибелта на Апостола и на рождения му ден членове на НЧ „Христо Ботев 1925“ в с. Горановци посещават Босилеград, за да изразят  преклонението си  пред паметта на най-великия българин.

Инициативата се осъществява съвместно с кюстендилския клуб „Вяра, Надежда и Любов“ при читалище „Асклепион 1988“ и хората се включват в нея с голяма отзивчивост.

Извън тези дати, и при всяко друго гостуване при нашите сънародници в Западните  покрайнини отделяме време, за да положим цветя на паметника на Васил Левски. Така беше и при посещението ни в Босилеград на традиционния местен събор Умни петък  в Светлата седмица след Великден.

За съжаление, в селото ни вече млади хора няма и всички, които отидохме, бяхме все с побелели коси. Но пък всеки от нас  разказва на децата и внуците си за тези вълнуващи преживявания.

В празничния за босилеградчани ден, в който и пазарът е пищен, и концертната програма е богата, нашето присъствие внесе една друга нотка.  С нашите цветя, които положихме на паметника, със словото за делото на Апостола и с нашето искрено преклонение пред  заветите му ние припомнихме и на себе си, и на местните хора, че сме българи и че носим в сърцата си светлите идеали на най-големите български синове.

Особено в днешния момент толкова актуално звучат думите на Левски: „Нашето драгоценно отечество се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието така щото да бъдем равни на другите европейски народи, сподели Ана Янева, секретар на НЧ “Хр. Ботев 1925“ в с. Горановци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK