Паметник на Пейо Яворов откриха в Гоце Делчев по случай 3-ти март

снимки: Община Гоце Делчев

Тържествено отбелязаха националния празник на Република България - 3-ти март, в Гоце Делчев.

По повод 135-та година от Освобождението, кметът на общината Владимир Москов и заместникът му Богдан Боцев откриха паметник на поета революционер Пейо Яворов.

Паметникът се намира в Градския парк на Гоце Делчев. На церемонията по неговото откриване и отбелязването на 135-тата годишнина от Освобождението, присъства ръководството на община Гоце Делчев, народният представител Георги Андонов, общински съветници, представители на институции, политически партии, учебни заведения, жители и гости на града.

В своето слово по повод 3-ти март кметът Владимир Москов каза: „За всяка страна националният празник е време за чествания, но също така време за размисъл и равносметка. Затова, когато днес празнуваме Освобождението на България, ние за пореден път преоткриваме свободата като ценност. Защото за нас, българите, тя е силно желана, изстрадана в петвековно робство, отстоявана в тежки битки с цената на хиляди жертви. Има много дати в нашата история, които ни правят горди от това, че сме българи! За нас, като жители на град Гоце Делчев има и още един факт, който ни кара да се гордеем с нашия произход. Първият кмет на освободения град Неврокоп, който управлява града ни през 1912 г. е големият поет и революционер Пейо Яворов. Затова днес, в деня на Националния ни празник, сме на това място, за да отдадем почит към него, както и към всички герои, пожертвали себе си за свободата и Родината. След няколко години, в които паметникът на Яворов не бе на своето място, днес съм щастлив от това, че можем да открием заедно неговия нов паметник. Нека той да ни напомня за безкористната борба, за непримиримия български дух и за силата на стремежа към свобода, които са вдъхновявали Пейо Яворов и хиляди други герои като него!”

Автор на новия паметник на Пейо Яворов е Любен Василков. Монументът е изграден с финансовата подкрепа на община Гоце Делчев, на неврокопчанина Иван Биларев и фирма „Ай Би Билдинг” - Гоце Делчев.

Старият паметник на Пейо Яворов, който преди години бе на същото място, е ремонтиран и се намира във фоайето на Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Яворов” в трада.

След откриването, пред паметника на Пейо Яворов бяха поднесени венци и цветя в знак на преклонение пред героите, дали живота си за Освобождението на България.

Тържествата в Гоце Делчев по случай националния празник ще продължат с концерт на една от най-обичаните български групи - „Сигнал”. Групата ще започне националното си турне, посветено на 35-та годишнина от нейното създаване, тази вечер от Гоце Делчев. Концертът е с начален час 19.00 в Дома на културата. Входът е свободен.

По повод 3-ти март от Общинска администрация – Гоце Делчев раздадоха 30 национални трибагреника на жители на града, пожелали да получат знамена за празника.

 

снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Стига "Белев"10:09 - 04.03.2013
Нали те направиха директор на селското,спри да драскаш по форумите на всички си ясен.
selianin20:41 - 03.03.2013
ti ako si gradanin mai si do6al ot gorata
Гражданин18:13 - 03.03.2013
Ех, белев, белев...Усещаш ли колко си зле? Другите те разбраха.
belev16:27 - 03.03.2013
moskov se opita s pametnika i koncerta na signal da omalovaji protestite sre6tu djamiata no ne e poznal - horata 6e sko4at sre6tu nego kakto varnencite!

FACEBOOK