Паметна плоча на Пере Тошев откриват в Благоевград

снимка: infomreja.bg, архив
Паметна плоча по повод 150 години от рождението на Пере Тошев ще бъде открита в Благоевград. Инициативата е на Община Благоевград, Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“, Регионален исторически музей-Благоевград и ВМРО-Благоевград.
 
Откриването ще се състои на 21 април (вторник), от 15.00 часа на улица „Пере Тошев“ пред сградата на "Престиж Бизнес".
От 17 часа в Регионален исторически музей гост-лектор Цочо Билярски ще изнесе беседа на тема по повод годишнината от рождението на Пере Тошев.
 
Пере Тошев е роден през 1865 година в Прилеп, тогава в Османската империя, в семейство на богати и видни изселници от Дебърско. След започването на Сръбско-българската война Пере Тошев е доброволец в отряда „Македонски харамии” на капитан Коста Паница. Отличава се в боевете при Сливница и в сражението при Пирот, при което е ранен и след това награден с орден „За храброст“. В периода от 1885-1890 година Пере Тошев и Андрей Ляпчев устройват наново редица тайни съвещания из Пловдивските села. Вземат решение за организирането на нова македоно-одринска освободителна организация. През 1890 година двамата обикалят Македония с разузнавателна цел.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK