Паметна плоча на Христо Ботев откриха в двора на 11 ОУ в Благоевград

снимки: Община Благоевград

Паметна плоча на революционера Христо Ботев бе открита днес в двора на едноименното училище в Благоевград от  председателя на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков и директора Димитър Колев. 

Събитието започна с рецитал на възпитаници на благоевградското училище, които припомниха едни от най- дълбоките стихове, написани от поета- революционер.

„Днес честваме Деня на Ботев и падналите за свободата на България. Ние с вас сме Ботевци и затова трябва да следваме неговите завети”, каза директорът на XI ОУ „Христо Ботев” и благодари за дарената плоча на община Благоевград.

„На днешната дата, преди 139 години България губи един от най- свидните си синове, човек, който е записал със златни букви името си в българската история. Никой по- добре от Ботев не може да изкаже в едно изречение мъдростта на едно поколение, дало живота си за свободата на България- „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”, припомни историята на Ботев председателят на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков.

Златните думи, отекващи във всеки родолюбец са запечатани и на паметната плоча на входа на учебното заведение. Тя ще символизира признателност към делото на революционера, патрон на училището, което на 2 юни отбелязва и своята 25- годишнина.

„Пожелавам ви да не умира любовта ви към Благоевград, към образованието и науката, да не забравяме борците за свобода, да помним техните дела”, пожела на присъстващите Радослав Тасков и откри плочата.

На церемонията присъстваха представители на общинска администрация, учители, родители, ученици и гости.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK