Паметна плоча на генерал Кръстю Златарев откриват на ГКПП - Златарево

ГКПП - Златарево, снимка: МВР, архив

Паметна плоча в чест на генерал-лейтенант Кръстю Златарев, чието име носи граничният пункт Златарево, ще бъде открита на 31 юли от 12.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". Тази година се навършват 150 години от рождението на героя от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Паметникът е изграден с дарения на митнически служители, работещи на пункта.

ГКПП - Златарево на българо-македонската граница е изграден на мястото, където по време на Първата световна война е бил разположен щабът на 11-а пехотна македонска дивизия, откъдето ген. Златарев ръководи бойните действия. До този момент на пункта липсваше паметен знак, който да отбелязва това историческо място.

На церемонията се очаква да присъстват множество гости от региона, роднини на ген. Златарев, представители на държавната администрация, местната власт, историци, както и главният секретар на Агенция „Митници" Цветан Мадански.

Ген. Златарев е един от най-славните български военоначалници от времето на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. В периода 1912 - 1913 г. е командир на 29-и пехотен Ямболски полк при Лозенгард и Чаталджа и на 3-а Рилска бригада при Кукуш и Горна Джумая по време на Балканската и Междусъюзническата война, началник на 11-а пехотна македонска дивизия в боевете при Удово, Валандово, Горно и Долно Чичово, Уланци, Богданци, Гевгели, Струма и  Беласица по време на Първата световна война.

Генерал Златарев загива на 16 април 1925 г. при атентата в църквата „Св. Неделя" в София.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK