БСП предлага Общинският съвет да приеме декларация в подкрепа на благоевградския театър

Гергана Янчева /в средата/, снимка: Infomreja.bg

Общинският съветник от БСП Гергана Янчева внесе предложение до Общинския съвет в Благоевград и до кмета Атанас Камбитов, в което настоява да се приеме декларация в подкрепа на благоевградския театър.

"От медиите научих за готвено от Министерство на културата фактическо „гилотиниране” на културни институции в страната, в това число и на Драматичен театър „Никола Вапцаров”. Независимо под каква благовидна форма ще бъде представено това намерение, изразявам категоричното си несъгласие и като гражданин, и като общински съветник. Театърът е може би най-важната културна институция в града ни, дълбоко вплетена в неговата духовна тъкан, и със силно и авторитетно присъствие не само в града, но и в региона. Там творят силни и авторитетни режисьори, актьори и сценични работници, които са оставили и продължават да оставят значими следи в културния живот на Благоевград и на страната", мотивира се Янчева. 

Тя е категорична, че посегателството срещу една такава културна институция е безотговорно и неприемливо.

"Безотговорно би било, ако и ние като Общински съвет на Благоевград с бездействие допринесем това да се случи. Затова предлагам и настоявам Общински съвет - Благоевград решително да се противопостави на подобни намерения, като приеме своя декларация и възложи на кмета на общината незабавно да проведе необходимите разговори и действия пред компетентните държавни органи за съхраняването и развитието на тази обичана от всички нас културна институция", заявява още Гергана Янчева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK