Две бебета „ин витро” се родиха от началото на 2015-а със средства от бюджета на Община Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Общински съвет- Благоевград одобри още едно семейство да получи средства от общинския бюджет за „ин витро” процедури. На редовна сесия, която се проведе в зала „22 септември” днес, съветниците гласуваха единодушно „За” подпомагането на семейството. От началото на 2015 година, благодарение на грижите на общината и подкрепата на ОбС- Благоевград, две семейства се радват на бебета.

Финансирането на бездетни семейства от общинския бюджет се увеличава с всяка изминала година. За последните 4 г. гласуваните от Общински съвет суми са увеличили размера си със 78%. През 2012 година заложените средства са били 100 000 лв., а за 2015 г. – 178 000 лева.

Статистика сочи, че успеваемостта на процедурите е от 45% до 53%. В Правилника за работа на комисията за ин витро процедури на Община Благоевград е описано, че  кандидатът – жител на община Благоевград, с непроменена адресна регистрация от 3 години, получава одобрена финансова помощ до 5 000 лв.

За кандидатстването няма краен срок, а документи се приемат до изчерпване на финансовия ресурс. Необходимо е кандидатите да подадат молбата си в деловодството на община Благоевград, откъдето могат да се снабдят и с необходимите приложения, които да попълнят.

Приложенията са поместени и на официалния сайт на община Благоевград в секция „Здравеопазване“, подсекция „Ин витро“. Личните данни на кандидата са конфиденциални. При предложението от кмета на общината към Общински съвет и в решението на Общински съвет кандидатите са вписани не по имена, а под „Заявител с Вх.№“. Те имат правото да кандидатстват един път в годината.

Съветниците гласуваха общо 22 точки, след като три от първоначалния дневен ред отпаднаха. Сесията започна с отчет на председателя Радослав Тасков за взетите до този момент решения от местните парламентаристи, като подчерта отличната работа и взаимодействие с общинска администрация.

Със „За” бе гласувано и сформирането на нова група в ЦДГ №11 „Лале“ в Благоевград. Гласувано бе и актуализирането списъка на средищните училища в Община Благоевград за 2015/2016 учебна година.

 

Снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK