Между цифрите и хората, забраните и свободата на словото

Снимка: Infomreja.bg

Когато вирусът на злобата се разпространява...

331 заразени с коронавирус у нас. Това са последните данни, съобщени на редовния брифинг тази вечер от началника на Националния оперативен щаб – ген. Венцислав Мутафчийски.

Както става ясно, занапред информация за медиите и обществеността ще идва само от Щаба.

Брифингите няма да са два – сутрин и вечер, ще остане само този в 17.00 ч. и той ще се провежда в сградата на Министерски съвет.

Това бе официално съобщено на медиите по-рано днес.

„Промяната се налага с оглед на перспективите за навлизане на страната ни в същинската фаза на епидемията. Целта е максимално да се ограничи струпването на хора на едно място и да се осигури социална дистанция на публични места, като същевременно  се гарантира предоставянето на всички медии на своевременна информация“, бяха аргументите за новото разпореждане.

Да, но не всички медии могат да присъстват на пресконференциите в столицата. Регионалните трудно могат да изпращат свой човек в МС, при това всеки ден, точно в 17.00.

А и те искат да попитат за този или онзи случай, свързан с техния регион...

Междувременно се разбра, че на общинските кризисни щабове в страната е ограничена възможността да дават информация.

Не всички регионални и национални медии търсят сензация, те търсят единствено информация, която да бъде в полза на хората. Да ги предупредят за заразени в съответните населени места, да им напомнят да спазват стриктно противоепидемичните мерки...

Но този достъп до информация вече е отрязан.

Каквото се каже на брифинга в 17.00 – това ще е.

Но случаите на COVID-19 не са просто цифри, зад тях стоят хора със своите съдби, страхове, терзания и надежди.

Днес бяха обявени 5 нови случая в Благоевград, но в нито една болница в областта не знаят за тях.

Има и един смъртен случай на 57-годишен мъж от град Банско.

Ще си позволим да разкрием пътя, по който върви един журналист с ценз и опит, с име и достойнство.

На 27-и март става ясно, че има трима пациенти с коронавирусна инфекция в Благоевград – това са майката и дъщерята от Горно Драглище и един сезонен работник от Банско, който не е местен жител. Съобщено е още, че се очакват още две проби на банскалии. Изписан е и 78-годишният британец, който бе карантиниран още на 14-и март.

Малко преди обед на 28-и март – около 11 ч., става ясно, че мъж от Банско на 55 години е починал в благоевградската болница, а заявката на РЗИ е, че е болен от коронавирус. Информацията от МБАЛ-Благоевград, обаче е противоречива, защото се съобщава за 55-годишен мъж от Разлог, който бил работник на „Юлен“.

Причината от болницата да твърдят това, въпреки че ние сме хората, които да кажат следното, е, че мъжът е транспортиран от Банско до Благоевград с линейка на МБАЛ-Разлог. А самият мъж споделил пред медиците, че работи в съответната фирма.

Изпълнителният директор на „Юлен“ АД пише до медиите в 14,56 ч.:

Починалият 55-годишен мъж от Банско не е работил на лифта. Това заяви директорът на ски зона Банско и маркетинг директор на "Юлен" АД Иван Обрейков. Мъжът е от Банско и е служител на фабрика за мебели. „Този човек никога не е работил в ски зона Банско. Надяваме се преди да се пуска една информация в общественото пространство да бъде проверявана, а не да се съобщават лъжи, които допълнително да стресират хората", каза Иван Обрейков. Той изрази съболезнования на семейството. 

В периода между 11,28 ч. и 17,08 ч. в социалната мрежа „се надбягват“ коментари кой е починалият, дали е бил с положителна проба, или не, дали е почнал вследствие от вируса, или не. А тази информация в този период не е ясна не само за ИНФОМРЕЖА, а на нито една медия, тъй като всичко казано от официалните източници е обясненото дотук.

Около 16,30 ч. изявление прави д-р Александър Костов-заместник-директор на благоевградската болница. Той съобщава, че пациентът е приет в МБАЛ-Благоевград на 26-и март в 14,20 ч. Той е приет за лечение след консултация с личния си лекар. Първоначално е приет в инфекциозно отделение, консултиран е веднага. Той не е имал висока температура и кашлица, но бил с оста дихателна недостатъчност, при което е преведен в реанимация. Имал е двустранна бронхопневмония.

Не е ясно дали е имал придружаващи заболявания.

Взета му е една проба с бърз тест – която е положителна, а с така наречения РНК тест е отрицателна.

От вчера състоянието му започва да се влошава рязко.

10.35 ч. днес е починал вследствие на оста дихателна недостатъчност, хипоксия и мозъчен оток.

А половин час по-късно се произнася и д-р Венцислав Мутафчийски.

Само една проба с бърз тест за коронавирус е взета на починалия 57-годишен мъж от Банско. Тя е положителна, но вторият взет тест е с отрицателен резултат, казва проф. Мутафчийски.

Картината на починалия е типична за вируса, въпреки че е имал оток на мозъка и голямо сърце, допълни генералът.

С други думи от Щаба ще бъде прието, че мъжът е починал вследствие на вируса.

От Общинския щаб в Банско също излизат с официална позиция, в която пише:

Общинският кризисен щаб поднася съболезнованията си на семейството и близките на нашия съгражданин, който почина днес в реанимацията на МБАЛ- Благоевград. Резултатът от направената му проба с най-сигурния PCR тест за Covid-19 е отрицателен. Не отговарят на истината спекулациите в медиите, че човекът е починал от коронавирус. Общинският кризисен щаб поднася съболезнованията си и на семейството и близките на младия ни съгражданин, починал от инфаркт недалеч от Банско. За случая незабавно бяха уведомени всички институции. Предприети са действия за установяване причината за ненадейната му смърт.

Апелираме да проявявате търпение и да се доверявате на информацията, която Общинският кризисен щаб публикува.

Така, за пореден път, въпреки множеството позовавания на официални източници и точното им цитиране, въпреки стремежа обществото да бъде ясно, бързо и изчерпателно информирано, се хвърлят камъни, че лъжата, спекулацията и сензацията са търсени и искани.

Уважаеми читатели,

Уважаеми последователи на ИНФОМРЕЖА вече 9 години,

Медията ни е категорична, че ролята ни на репортери е да „рапортуваме“ – споделяме съобщеното ни, така че то да достигне до масовата аудитория, която сама да прецени и избере какъв прочит да направи и какво да разбере от предадената информация.

Думите отлитат, писаното остава, и ние сме наясно с тази сентенция, затова никога не сме си позволили да накърним някого с цел рекет или сензация. Водени сме от идеята да бъдем МЕДИАтори – връзка между говорещия и слушателя, който работи и с мисълта си.

Заставаме зад всички колеги, работещи в условията на пожари, вируси, политически трусове и войни. Зад всички колеги – вършещи работата си ежедневно въпреки препятствията.

Бъдете здрави!

ИНФМРЕЖА поднася най-искрени съболезнования на семействата на всички починали в региона и страната!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK