Отново! Спасиха пострадал турист в Рила

Снимки: ПСС-Благоевград

Той се намирал около хижа Рибни езера

Вчера в ПСС е получен сигнал за пострадал турист в района на хижа Рибни езера.

По първоначална информация турист паднал и контузил рамото си.

В района няма връзка с мобилните оператори и нямахме начин да разберем повече за състоянието на пострадалия. Веднага предприехме спасителна операция, като напред тръгнаха с две моторни шейни стажанта от отряда Кирил Чапов и доброволецът, приятел на отряда Антон Кокалков, съобщават от ПСС - Благоевград.

Втора група в състав: Георги В.Ботев, Захари Петров, Стоян Борисов, Георги Г.Ботев, стажантите: Здравко Мавродиев и Лазар Христов,
оборудвана със ски и олекотена ръчна транспортна шейна, се отправя също към района, защото има вероятност пострадалият да се транспортира с нея, при по-тежки травми или невъзможност шейните да достигнат до хижата.

Въпреки оголените участъци, трудното преминаване през реката и големите клекове по пътя, спасителите с шейните показат професионално управление, като успяват да достигнат до хижата и да транспортират пострадалия до екип № 2, където след допълнителен преглед е установено, че няма по-тежки травми, след което се отправя с приятелите си към София, за консултация в лечебно заведение.

Въпреки че са доброволци, всички показаха професионализъм и имаха готовност да реагират, дори при по-тежко развитие на събитията, допълват от ПСС.

Районът над Рилския манастир през зимата е много рисков.

Няма връзка с мобилните оператори и дежурни радиостанции на ПСС. При инцидент, времето за получаване на известие до ПСС и пристигане на екип до пострадал в района е много дълго, което при тежки травми може да бъде критично за пострадалия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK