Пак готвят видеонаблюдение за изборите в Кюстендил

снимка:infomreja.bg

Голяма част от избирателните секции, в които има достъп до интернет, ще бъдат оборудвани с камери за предстоящите частични избори за Общински съвет в Кюстендил, каза на пресконференция кметът на общината Петър Паунов.

Градоначалникът посочи, че става въпрос за около 70 от общо 110-те секции. „Така всички, които се притесняват за изборния процес, ще могат да наблюдават избирателния процес онлайн”, допълни той. Градоначалникът посочи, че ще бъдат поставени и камери пред самите секции, което ще позволи да са наблюдава кой и как си общува със своите съграждани-избиратели.

Това е повторен опит на администрацията на община Кюстендил да оборудва с камери избирателните секции, след като по време на местните избори през есента на миналата година председателят на общинската избирателна комисия Анани Константинов и колегите му отказаха поставянето на видеонаблюдение, обвинявайки общината в опити да се следи вота на стигналите до урните.

„Сега да видим как ще ни откажат поставянето на камерите, при положение, че политическите сили в Кюстендил сами оправдават изборните си резултати с това, че не се е знаело какво става в секциите. Надявам се, че няма да позволим с псевдорешения на определени комисии да бъде забранено излъчването на изборния процес. На всички институции ще им бъде осигурен достъп”, каза Петър Паунов. Той посочи, че ще бъдат поставени и камери пред част от „най-интересните” секции. Видеонаблюдение ще има и в село Коняво, където на 22 22 април ще се проведат частични избори за кмет.

За предстоящия вот за общински съвет ще има и други промени. Двете избирателни секции, които досега се разкриваха в Целодневна детска градина „Първи юни”, най-вероятно ще бъдат преместени, защото детската градина няма възможност да почива. Преместването е по молба на директорката, която се мотивирала с това, че училищата имат свободен ден след вота, но забавачката трябва още на следващата сутрин в 6 часа да отвори врати.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK