Лондон: Фалшивите новини застрашават демокрацията

Снимка: БГНЕС

 Великобритания би трябвало да обложи с данък компаниите, стоящи зад социалните медии, за да финансира усилията за противодействие на кризата „фалшиви новини“, заплашваща основите на демокрацията, според изтекла информация от доклад на британска парламентарна комисия.

Докладът препоръчва средствата да се използват за финансиране на образователни програми по „информационна грамотност“ в училищата, за възпитаване на общественото усещане към този проблем и за по-добро финансиране на дейността на регулатора - Бюрото на комисаря по информацията.

Предложението е едно от многото, изложени в доклада на комитета на Камарата на общините, който критикува гиганти като Facebook, Twitter и Google. Такива компании действат „безотговорно“ при събирането на лични данни, „манипулирайки това което виждаме“ в нерегулирания пейзаж на социалните медии, наподобяващ „дивия запад“, се твърди в доклада.

„Ние се сблъскваме с нищо по-различно от криза на нашата демокрация – основана на систематична манипулация на данни, безмилостно насочена към гражданите, без тяхно съгласие, чрез дезинформиращи кампании и наситени с омраза послания“, казва председателят на Комисията по цифрови технологии, култура, медии и спорт Деймиън Колинс. /БГНЕС, АФП

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK